04.10.2015.

„Frizerske“ izmene budžeta u senci ujeda pasa

Samo dva dana pre isteka zakonom predviđenog roka, zakazana je dvadeset treća sednica Skupštine opštine Prijepolje, a odbornici su u ponedeljak, 28. septembra, usvojili jedanaest od dvanaest predloženih tačaka. Svi predlozi opozicije za dopunu dnevnog reda su odbijeni.
Iako su konstatovali da se značajno kasni, jer se odnosi na prvih šest meseci ove godine, a razmatra se u vreme kad bi na dnevni red trebao da stigne i devetomesečni presek, ipak je, uz glasove i opozicionih odbornika, usvojena informacija o ostvarenim prihodima i rashodima opštine za prvih šest meseci ove godine.
Prihodi opštinskog budžeta ostvareni su sa 45 odsto u odnosu na plan, ali rashodi nisu pratili prihode, odnosno ostvareni su sa 32 odsto, što je obrazloženo dinamikom javnih nabavki. Opozicija je najviše primedbi, kao i obično, imala na visoke rashode vezane za službena putovanja i dnevnice opštinskog rukovodstva, troškove goriva, odnosno razne usluge po ugovorima. Bilo je i pitanja vezanih za izdvajanje budžetskih sredstava za zapošljavanje pripravnika koji nisu ni dolazili na posao ali su redovno primali plate, te zašto nije bilo kapitalnih međunarodnih donacija, zašto nije utrošeno više sredstava za poljoprivredu kad je planom predviđeno, zašto toliko para odlazi na izgubljene sudske sporove, a posebno na sporove vezane za ujede pasa.
Predsednik opštine Emir Hašimbegović je istakao da je zadovoljan jer je opština solventna, ne duguje korisnicima, svi troškovi se redovno izmiruju i da nema nikakvih problema, odnosno da, kako je rekao „konačno po planu trošimo“. Međutim, nekako je fokus odbornika sa prihoda i rashoda po stavkama, skliznuo na ujede pasa koji već nekoliko godina iz budžeta odnose milionske iznose, pa su neki zatražili da se javno objavi spisak ljudi i iznos sredstava koja su dobili na osnovu sudskih sporova ili van sudskih poravnjanja zbog „ujeda pasa“. Za šest meseci ove godine izdvojeno je oko sedam miliona dinara po ovom osnovu, a rebalansom je bilo neophodno dodati još dva miliona dinara za ove namene, pa kako primeti odbornik, moglo bi se reći da je svaki drugi građanin ove opštine izujedan. Predlagana je izgradnja azila za pse, a neki su imali i jednostavnije rešenje: pobiti sve pse lutalice jer bi bilo jeftinije platiti kaznu zbog takvog odnosa, nego plaćati desetine miliona svake godine za ujede.
U takvom ambijentu prešlo se na rebalans budžeta, koji je predložen, kako je istaknuto, zbog ušteda od 10 miliona dinara za javne nabavke, pa su sredstva preraspoređena, te budžet ostaje razvojni, svakako, a ne samo potrošački. Većina stavki kroz rebalans će pretrpeti, po rečima Dragiše Rakonjca , rukovodioca Odeljenja za budžet i finansije „frizerske“ izmene. U silnim preraspodelama sa stavke na stavku najviše trpi informisanje, odnosno sredstva su smanjena sa dva miliona, koliko je bilo planirano Odlukom o budžetu, na samo milion dinara. Do ove godine, celu prethodnu skoro jednu deceniju za informisanje je bilo namenjeno tri miliona dinara.
Odbornici Skupštine opštine Prijepolje usvojili su novu Odluku o komunalnom uređenju i higijeni, prvu posle 1998. godine, kao i novu Odluku o vodovodu i kanalizaciji, posle 2002. godine.
Predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević obavestio je prisutne na kraju prvog radnog dana, da će biti informisani naknadno o terminu nastavka ove sednice na kojoj bi, prema usvojenom dnevnom redu, trebalo da budu, između ostalog, razmatrani izveštaji o radu opštinskog pravobranioca i predlog o imenovanju direktora Doma kulture.
Zanimljivo je da je jedan broj opozicionih odbornika dao kvorum za ovu sednicu, a neki su svojim glasovima pomogli da budu usvojene pomenute četiri tačke.
„Prevent“ nije dobrodošao?
(Ne)očekivano, neki opozicioni odbornici su postavili pitanja koja su vezana za kupovinu prijepoljske „Livnice“, s obzirom da je opštinsko rukovodstvo više puta isticalo da je međunarodna kompanija „Prevent“ dala najozbiljniju ponudu do sada, a i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić je sa predstavnicima ove kompanije posetio pogone prijepoljske fabrike. Čulo se na sednici Skupštine opštine čak i to da u Prijepolju postoje „patriotske grupe“ koje pružaju otpor da „Prevent“, s obzirom da je bosanskohercegovačka firma, kupi „Livnicu“ i da lobiraju u Vladi Srbije protiv ove kupovine koja bi oživela „Livnicu“ i zaposlila 500 ljudi.
Esad Hodžić, član Opštinskog veća, zadužen za privredu, saopštio je da su predstavnici opštine Prijepolje više puta bili u Vladi Srbije, jer su „prepoznali ozbiljnost i značaj ulaganja u „Livnicu“, da je i narodni poslanik Dragoljub Zindovići, inače član SNS, takođe bio deo delegacije, ali da je strategija da se proda FAP iz Priboja, odnosno da se kao kompleks privatizuje, a tek ako to ne uspe da se prodaje u delovima, te da „Livnica“ ne može biti privatizovana kako je to bilo do sada tumačeno. Hodžić je izrazio nadu da za „Livnicu“ neće biti kasno.

Autor I.H.D.