TURIZAM

Sopotnica

Selo Sopotnica je najpoznatije po svojoj reci Sopotnici, njenim vodopadima i slapovima. Iako mala, reka Sopotnica ima jedan visoki vodopad, puno manjih vodopada i slapova i duboke virove široke taman toliko da se u njima okupa dvoje-troje hrabrih ljudi (voda je veoma hladna).

Oko Sopotničkih izvora, gde je voda uzburkana, obrazovalo se nekoliko različitih nivoa naslaga sige - šupljikav kamen žućkaste boje koga ima i u zidovima manastira Mileševe i u školskoj zgradi sela, kao i u mnogim kućama.

Uz recicu i njene vodopade zanimljiva arhitektonska i turistička atrakcija su i rekonstruisane stare vodenice i valjarice. Nekada je u ovom selu uz Sopotničke vodopade bilo 11 vodenica i 10 valjarica koje su mlele žito i valjale sukna. Od svih vodenica i valjarica koje su nekada postojale na rečici ostalo ih je tri. U funkciji je ponekad samo jedna, ali je i ona u potpunosti izmenila svoj raniji izgled i oblik. Dve valjarice stoje na strmoj padini ispod litice i vodopada, i to su možda i najlepši primerci valjarica u ovoj zemlji. Od potpunog uništenja, vodenice i valjarice sačuvao je dr Dragiša Zarić, poreklom iz Gornjeg Milanovca, koji je dolaskom u ovo selo otkupio vodopade i hektar zemljišta sa vodenicama i valjaricama koje je rekonstruisao i obnovio.

Sopotnica se postepeno razvija u izuzetno turističko mesto. Selo Sopotnica, reka i njeni slapovi su proglašeni zaštićenim prirodnim dobrom od izuzetnog značaja od strane Vlade republike Srbije u decembru 2005. godine.

Vrela Vrelo ŽIVOTA / Kamena gora