GEOGRAFIJA GRADA

Kako stići do Prijepolja

Prijepolje se nalazi na Jugozapadu Srbije, blizu granice sa Crnom Gorom. Do njega se može stići Ibarskom magistralom i železničkom prugom Beograd-Bar.

Udaljenosti od gradova:

Od Beograda je udaljeno 300km Ibarskom magistralom
Od Podgorice 200 km
Od Sarajeva 180 km
Od Valjeva je udaljeno
186 km
Od Budve 260 km
Od turističkog centra Zapadne Srbije Zlatibora Prijepolje je udaljeno svega 70 km
Od Užica 95 km
Od Šapca je udaljeno 236 km
Od Novog Sada, ako se ide preko Beograda 380 km, ako se ne ide preko Beograda 300 km
Od Kragujevca 220 km

Opis:

Južno od Prijepolja dolinom Lima put ide prema Bijelom Polju udaljenom 55 kilometara i dalje prema Mojkovcu, Kolašinu, Podgorici i Baru. Severno od Prijepolja je Bistrica koja je udaljena 10 kilometara od grada, gde se put račva u dva smera, jedan prema Novoj Varoši udaljenoj od Prijepolja 27 kilometara, a drugi prema Priboju koji je udaljen od grada 30 kilometara.
Zapadno od Prijepolja put vodi dolinom Seljašnice preko planinske visoravni Jabuke prema Pljevljima udaljenim oko 30 km.
Istočno od Prijepolja dolinom Mileševke i planine Jadovnik prema Sjenici, udaljenoj oko 30 km i dalje prema Novom Pazaru, Prištini i Skoplju. Novim putem do Sjenice i dalje može se doći i preko Nove Varoši i Zlatara u dužini od 55 km.

Mapa

Prijepoljski kraj nalazi se u jugozapadnom delu Srbije na prostoru srednjeg Polimlja.
Mapa
Prijepolje sa širom okolinom (Prijepoljski kraj) obuhvata srednje Polimlje. To je pretežno brdskoplaninski predeo o čemu svedoči i prosečna nadmorska visina koja iznosi oko 1200m. Najniža tačka oblasti je ušće Mileševke u Lim sa svojih 440m, dok visoke planine koje se uzdižu nad Limom dostižu visinu od 1734m koliko je visok vrh Katunić na Jadovniku.
Staro jezgro Prijepolja, razvilo se na aluvijalnim ravnima i rečnim terasama desne obale Lima na mestu na kom se u njega uliva Mileševka. Danas se Prijepolje razvilo oko Lima, čija ga dolina preseca pravcem jugoistok - severozapad, i njegovih pritoka Mileševke i Seljašnice. Svaka od ovih reka privlači goste u Prijepolje, svaka od njih svojim dražima:
Lim u Prijepoljskom kraju ima nekoliko pritoka, od kojih mnoge imaju pretežno bujični karakter. To su reke:
U neposrednoj blizini Prijepolja na obroncima Jadovnika smestili su se Slapovi Sopotnice, koji pobuđuju pažnju i oduševljenje sve većeg broja posetilaca koje privlači ova prirodna lepota koja je nedavno zaštićena kao prirodni spomenik.