2. 10. 2015.

Рад Дома културе блокиран, Малешићу истекао мандат, радници подносе тужбе

В.Д. Директора пријепољског Дома културе Мирку Малешићу истекао је мандат 23. септембра и он је од тада
Фото: Глас западне Србије


формално правно незапослено лице које нема никакву функцију у овој установи.
Због тога је доведена у питање исплата плата запосленима, јер Малешић законски не може потписивати налоге за исплату и уплату, па је трезор јуче вратио налоге за месечне накнаде радницима. Овај проблем могао је бити избегнут да је као в.д. директора овластио још некога из службе ко би депоновао потпис, на шта је имао право.

Међутим, пошто то није учињено плате и рачуни мораће да чекају наредну седницу Скупштине која још увек није на помолу. Али и под предпоставком да буде одржана наредне седмице процедура око депоновања потписа у привредном суду потрајаће још неко време.
Са друге стране, сам избор руководећег ове установе доведен је у питање, јер су две странке владајуће коалиције ускратиле подршку Малешићу, тако да би евентуални његов реизбор зависио од добре воље Зукорлићевих одборника који би на инсистирање СДП прогурали овакво решење.

,,Предлагали смо му да повуче кандидатуру, да на његово место буде именован Гојковић, а он би био примљен као уредник Галерије на стално радно место. Пошто Гојковић идуће године иде у пензију, имао би велике шансе да поново буде директор, а и трајно би решио свој радни однос. У међувремену, решио би се судски спор, односно имали би исход и ако је чист ствар би била јасна. Међутим, он је то глатко одбио, тражио је директорско место по сваку цену. Сада је нигде, није директор од 23. септембра већ је фактички незапослено лице које долази у Дом културе”, каже добро упућен познавалац прилика.

,,СДП међутим гура овакав избор, јер би на тај начин буквално руководили овом установом, иако је пожиција руководећег формално припада ДС”, наводи наш извор.

Тужбе радника, синдикалац бежи од питања

Председник синдиката радника у пријепољском Дому културе Ненад Нововић који је по функцији дужан да брине о интересима запослених, није желео да одговара на питања новинара, што јасно говори о каквом се синдикалцу ради.

Уместо да се огласи у име запослених, радници су препуштени сами себе, а он је вероватно, да се не би замерао послодавцима. а могуће и из свог личног интереса прекинуо везу.

Међутим, има радника који су већ сами предузели кораке да заштите своје интересе, па су поједини већ ангажовали адвокате и пресавили табак због неисплаћених јубиларних награда.
,,Три деценије провела сам у предузећу, то је новац који ми припада по закону”, рекао је један радник који је замолио да му не помињемо име.

Иначе, последњим ребалансом новац са позиције за јубиларне награде преусмерен је за ,,довршетак радова у Галерији”, а ради се о 400 хиљада динара. Иначе, укупно шест радника Дома испунили су потребан стаж и стекли право за награде, од чега двоје ове године. Није јасно да ли су осталих четворо изгубили то право и да ли су подлегли наговорима којима су били изложени да одустану од тога.

Глас западне Србије

Нема коментара:

Постави коментар