16. 11. 2011.

Prijepoljci među evropskom kulturnom elitom


elitomMuzej iz Prijepolja uvršten u najuži krug kandidata za evropski muzej godine na predloge iz Hrvatske, Crne Gore i BiH.
Prijepolje, - Muzej iz Prijepolja, iako formiran pre dve decenije, u veoma žestokoj konkurenciji muzeja iz vodećih kulturnih centara Evrope, ušao je ovih dana u najuži izbor za „Muzej 2012. godine u Evropi“, nagrade koju pod pokroviteljstvom Saveta Evrope dodeljuje Muzejski forum sa sedištem u Liverpulu  – saopštio nam je juče Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog muzeja. Ovaj muzej u čije opremanje po najvišim svetskim standardima je minulih nekoliko godina država Srbija preko NIP-a uložila 50 miliona dinara, sa centralnom klimatizacijom, galerijama obezbeđenim senzorima, sa modernim muzejskim depoom pod zemljom, letnjom kulturnomscenom sa lapidarijumom i sa vrednom stalnom postavkom o karijeri slavnog košarkaša Vlada Divca, inače rođenog u Prijepolju, zaslužio je epitet najboljeg evropskog muzeja. Sa ovakvom ocenom složili su se ovih dana i eksperti Evropskog muzejskog foruma, koji su dolazili u Prijepolje da se uvere u vrednost ovog muzejskog čuda u Srbiji.
elitomProjekti prijepoljskog muzeja, „Na svetim vodama Lima“ u okviru koga su obnovljeni srpski srednjovekovni manastiri Kumanica i Davidovica, objekti islamske kulture Jusovića kula, obavljena zaštita Kurana iz prijepoljske džamije starog preko 4 veka i likovni programi sa izložbama Save Šumanovića, Petra Lubarde i Nadežde Petrović u ovom muzeju, a koje je potom ovaj muzej priredio i u Bernu i na Korziki, izgradili su ugled ovog muzeja. Trenutno u prijepoljskom muzeju na 700 kvadrata organizovano je čak pet izložbi i ovde je stalno tako, uverava nas svega šestpro zaposlenih u muzeju.
Predlog za ovu nagradu našem muzeju dali su i iz muzejskih nacionalnih komiteta iz Hrvatske, BiH i Crne Gore, koji sarađuju sa nama već nekoliko godina, što je u Evropi pozdravljeno kao primer kako treba sarađivati na Balkanu. Iza ovog predloga stala je dr Mila Popović-Živančević, direktorka Centralnog instituta Srbije za konzervaciju, ali i mnoge muzejske institucije i ugledne ličnosti iz sveta kulture ne samo iz Srbije, već i sa prostora ex Jugoslavije. Ovih dana nam je iz Muzejskog evropskog foruma u Liverpulu, koji dodeljuju ovu prestižnu nagradu najboljim muzejima, saopšteno da smo, iako vrlo mlada muzejska ustanova iz vrlo malog grada kakvo je Prijepolje, nakon duge i zahtevne procedure i prikupljanja podataka o našem radu, ušli u najuži izbor za ovu najugledniju muzejsku nagradu za evropski muzej godine – kaže Slavoljub Pušica, direktor prijepoljskog muzeja.
elitomPušica kaže da su ovih dana eksperti Evropskog muzejskog foruma iz Liverpula, reč je o članovima žirija iz Austrije i Azerbejdžana, dolazili u Prijepolje na završnu proveru vrednosti prijepoljskog muzeja, koji je prvi muzej iz Srbije i uopšte sa prostora bivše Jugoslavije u konkurenciji za najveću evropsku muzejsku nagradu. A kako kaže Slavoljub Pušica, iako će odluka o naj-muzeju u Evropi biti saopštena početkom naredne godine, u Prijepolju se zbog činjenice da su već uvršteni u najuži izbor, što je izuzetno evropsko priznanje za srpsku kulturu, osećaju kao – pobednici!

Нема коментара:

Постави коментар