Sve što se čoveku u životu dešava, iskušenja su Gospodnja. Molim se Bogu, verujem u svoju crkvu i u svog patrijarha Irineja.
Ovako je, kratko, za "Novosti", vladika Filaret prokomentarisao poslednji apel žitelja Limske doline, upućen pre nekoliko dana njegovoj svetosti patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, sa molbom da se episkop vrati na čelo Mileševske eparhije.
Od razrešenja na majskom zasedanju Sabora SPC, bivši vladika mileševski Filaret živi u konaku manastira Sv. Kozme i Damjana na Zlataru. Na ovoj planini, poslednjih sedmica, vladalo je gotovo zimsko vreme. Niske temperature, kiša, magla... Hladno i bez grejanja bilo je i u manastirskom konaku gde vladika boravi. Iako narušenog zdravlja zbog problema sa povišenim šećerom, vladika vreme provodi u molitvi i sa vernicima koji ga svakodnevno posećuju. Daleko od puta, u kraju gde snegovi naveju smetove visoke i do dva metra, kažu njegovi gosti, strepi jedino od predstojeće zime.
Vladika, međutim, nije želeo da daje bilo kakve izjave o svom položaju, niti da komentariše poslednji apel žitelja Limske doline, upućen pre nekoliko dana patrijarhu Irineju i Sinodu, da usliše želju naroda i episkopa vrate na čelo Mileševske eparhije.
Tokom poslednja četiri i po meseca od razrešenja vladike Filareta, više ovakvih molbi sa potpisima nekoliko hiljada vernika iz opština Prijepolje, Priboj, Nova Varoš, Sjenica i Pljevlja upućeno je vrhu SPC.
U apelima vernici podsećaju na doprinos vladike Filareta obnovi Mileševske eparhije i naglašavaju da je 16 godina njegovog rada u eparhiji "obeležilo nesvakidašnje pregalaštvo, obnavljanje starih i podizanje novih svetinja". Na svetim vodama Lima, kažu vernici, vladika je sa narodom podigao 36 novih crkava, šest započetih se gradi, a obnovljeno je i 14 porušenih i zapustelih srednjovekovnih manastira, među njima i Davidovica, Orahovica i Kumanica.

NEIMARSKI DUH
vernici podsećaju da je vladika Filaret sa verujućim narodom, manastiru Mileševi, grobnom mestu Sv. Save, vratio stari sjaj i slavu. Obnovljeni su njegovi konaci, biblioteka i riznica, osnovan je crkveni radio, eparhiji vraćeno oduzeto zemljište...