27.02.2015.

22 godine od zločina u Štrpcima

Opština Prijepolje obeležiće 22 godine od otmice i ubistva 20 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar, od kojih je 18 bilo bošnjačke nacionalnosti.
Islamska zajednica u Srbiji u Domu kulture danas sa početkom od 15h organizuje komemorativnu akademiju “Štrpci bez mezarja” na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić i predsjednik LDP Čedomir Jovanović, a akademiji će prisustvoati i predstavnici OEBS-a.
“Mimohodom ćutnje” glavnom prijepoljskom ulicom do spomen kompleksa, učesnici komemorativne akademije će još jednom podsjetiti na otmicu i likvidaciju nedužnih građana i sporost države u otkrivanju i procesuiranju organizatora i izvršilaca tog zločina.
Za taj zločin do sada je osuđen samo Nebojša Ranisavljević iz Despotovca, koga je Viši sud u Bijelom Polju osudio na 15 godina zatvora.
S druge strane, Haški tribunal osudio je Milana Lukića na doživotnu robiju zbog zločina protiv čovječnosti nad Bošnjacima u Višegradu, počinjenih od 1992. do 1994. godine.
Krajem prošle godine u Srbiji je uhapšeno pet, a u Bosni i Hercegovini 10 osoba zbog sumnje da su 1993. učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza na liniji Beograd-Bar.
Ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Dješević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šećo Softić, Adem Alomerović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder, Tomo Buzov i jedno lice čiji identitet nije poznat.