26. 2. 2015.

ДВЕ ВИСОКОШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ ПОЧИЊУ СА РАДОМ У ПРИЈЕПОЉУ

Опште је познато да се највећи број свршених средњошколаца из Пријепоља, када оде на студирање у неки од градова Србије или иностранства, не враћа у свој родни град. Разлози су пре свега у томе што би при повратку у Пријепоље тешко могли до запослења у струци. Међутим, основни проблем масовних одлазака младих из наше општине је тај што овде немају могућност школовања на неким атрактивних високошколских установа или факултета. Да би стање почело да се мења на боље, неопходно је да у наш град дођу неке од тих установа и да се младима омогући квалитетан наставак школовања.
Ускоро у Пријепољу са радом почињу две акредитоване високошколске установе. Реч је о “Високој школи пословне економије и предузетништва” из Београда и “Високој пословној школи струковних студија” из Крушевца.
Директор “Високе школе за пословну економију и предузетништво” из Београда, проф.др. Раде Станковић, каже да је у питању високошколска установа академских студија која траје 5 година.
“По завршетку ове школе свршени студенти добијају звање Дипломирани економиста – мастер. За оне, који не могу да заврше свих пет година, по Болоњској декларацији школовање је степеновано, тако да после првог степена који траје три године, свршени студент добија звање Економиста“, истакао је Станковић.
У овој високошколској установи преовладавају предмети из области економије, финансија и предузетништва.
Директор “Високе пословне школе струковних студија” из Крушевца, проф.др. Ђорђе Минков каже да школовање у овој установи траје три године и да по завршетку школовања студенти имају могућност да се школују још једну годину на специјалистичким студијама.
“После три године студенти освајају 180, а после четири године освајају 240 бодова. Школа нуди два смера: један од смерова је пословна економија, и после три године када заврше пословну економију, студенти добијају звање Економисте и имају право на специјалистичке студије”, нагласио је Минков.
Планирано је да ове школе започну са радом за неколико дана, а биће смештене у Техничкој школи Пријепоље. Одлична повољност за студенте из Пријепоља је та да ће се покушати са “пристизањем” текуће школске године како би већ у септембру могли да упишу следећу школску годину.
Према речима директора ових Високошколских установа, већ има тридесетак заинтересованих за упис у обе школе. Школарине на струковним студијама су 600, а на академским 1000 евра по години студирања. Ове школе имају праксу да одређен број студената ослободе плаћања школарине. Тако ће, рецимо, на “Високој школи за економију и предузетништво” прва два која буду пријављена и имају најбољи успех добити бесплатну школарину. Такође, добри спортисти који ће наступати на такмичењима за ову установу моћи ће да конкуришу за бесплатну школарину, као и социјално угрожени ђаци из општине Пријепоље. Студенти који буду најбољи у генерацији обезбедиће себи за следећу годину бесплатно школовање.
Потребну документацију за упис заинтересовани могу предати координатору за упис професору Елвису Гашанину у просторијама Техничке школе у Пријепољу. Конкурс за упис је отворен, а на прву годину студија планирано је да се упише по 30 студената и студенткиња. Школе су акредитоване, што је веома битно, јер неке друге школе које су покушале да отварају одељења у Пријепољу, нису имале нити још увек имају акредитацију од стране надлежних институција Републике Србије.
~ ~ ~ 
Пријепоље Онлајн

Нема коментара:

Постави коментар