1. 3. 2015.

Буџет општине Пријепоље већи за 17,5 милиона

 Буџет општине Пријепоље за 2015. годину износи 1.000.508.517,00 динара, што је за 17,5 милиона више
Есад Ходжић - фото ГЗС

 у односу на протеклу изјавио је данас Гласу западне Србије већник задужен за привреду, Есад Хоџић.
Он је оценио да је буџет развојно инвестициони будући да је за ове намене опредељено 239 милиона. Путној и другој инфраструктури намењено је 217, а пољопривреду 22 милиона прецизирао је Хоџић.
"Када су у у питању трансфери од републике очекујемо прилив од 535, 4 милиона. Издвајања за награде талентованим ђацима и студентима износе 6,18, а за накнаде породиљама 8,6 милиона динара", навео је он. Према Хоџићевим речима, рачун општине Пријепоље је ликвидан, општинска управа нема дуговања ни кредитних задужења, а за бруто плате у јавном сектору издвојено је 175 милиона. Он је подсетио да је Општинско веће прошле године усвојило стратегију "Развој јагодичастог и бобичастог воћа" у Пријепољу у циљу поспешивања воћарста.
"До јесени 2014 године на територији наше општине било је засађено око 280 хектара малине и око 17 јагоде. Стратегија предвиђа да се у наредних пет година овај број дуплира, односно да под малином буде око 600 хектара. То ће допринети упошљавању 1500 лица и остваривању бруто дохотка од око 8 милиона евра", оценио је Хоџић. Како би се засадили нови воћњаци један од услова је изградња путне инфраструктуре, како би откупљивачи могли добрим прилазним путевима стићи до произвођача.
"Такође, субвенционисаћемо изгрању хладњача, будући да постојећи капацитети нису довољни, а настојимо да мотивишемо инвеститоре да их праве на теренима на којима их до сада није било. Тиме желимо да смањимо трошкове транспорта свежих плодова и допринесемо очувању квалитета", казао је он и додао да ће ове године и набавка опреме за обраду воћњака, попут култиватора, фреза, опреме за противградну заштиту и наводњавање, бити финансијски подржана.
Глас западне Србије

Нема коментара:

Постави коментар