26. 1. 2015.

(Ne)kulturno čerupanje budzetskog novca

Opštinskom javnom tužilaštvu u Prijepolju, republičkom javnom tužiocu u Užicu i SBPOK
Dom kulture Prijepolje još uvek bez plaćenog sajta i murala, foto - fejsbuk
Beograd podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv direktora Doma kulture Prijepolje, Mirka Malešića. Razlog je, kako stoji u prijavi, postojanje osnova sumnje da je u razdoblju od 26. septembra do 31. decembra 2014. godine počinio niz nezakonitih radnji, čime je naneta velika materijalna šteta ustanovi na čijem je čelu.
Malešić je 26. decembra prošle godine uplatio preduzeću “Emilio šteher” iz Prijepolja 380 000 dinara, po fakturi koja je ispostavljena dva dana ranije, a na osnovu radova koje ovo preduzeće nije izvelo, navodi se u zahtevu koji je podneo bivši direktor Doma kulture, Ljubiša Savković.
Zanimljivo je da su prema njegovim tvrdnjama, sredstva za izradu murala i farbanje krovnog dela obezbeđena putem konkursa u Ministarstvu kulture, a radove je nakon tri prikupljene ponude trebalo da izvede porijepoljsko građevinsko preduzeće “Jonović gradnja”, čiji je vlasnik Senad Jonović, sa kojim je sklopljen ugovor na 376 000 dinara. Tim ugovorom je predviđeno da je firma dužna da postavi skelu, pripremi zidove, izvrši bojenje i obezbedi materijal za mural.
Međutim, u međuvremenu, ističe Savković, novac namenjen za radove je prebačen na račun “Emilio štehera”, a kao dokaz navodi fakturu koju je izdalo to preduzeće 22. decembra sa rokom plaćanja istog dana, što je učinjeno već 24. “Emilio šteher” za navedene radove nije imao nikakav ugovor, dodaje on, uz sumnju da se ta firma uopšte bavi gradnjom, jer se prema podacima Agencije za provredne registre bavi sečenjem, preradom i oblikovanjem kamena.
Prema važećem ugovoru koji je potpisao Senad Jonović sa Domom kulture, “Jonović gradnja” je trebalo da dobije avans od 100 000 dinara, a ostatak bi bio isplaćen po zavrtšetku radova.
Nejasno je kako je direktor Malešić samo na osnovu fakture isplatio ceo iznos preduzeću sa kojim, prema tvrdnjama uprijavi, nije sklopljen ugovor, koje je u APR registrovano za sečenje, oblikovanje i obradu kamena i pri tome nije obavljalo nikakve radove na objektu Doma kulture.
Ugledni prijepoljski građevinar, Senad Jonović, u više navrata je besplatno obavljao popravke i radove na Domu kulture, za šta je bio i pohvaljen, kaže da je zaprepašćen postupkom Malešića.
“Šokiran sam ovim saznanjem, ne mogu da verujem da sam izmanipulisan. Trebalo je da sredstva namenjena za te radove budu uplaćena na moj račun kada stignu, ali to nikada nije učinjeno. Bio sam kod direktora Doma kulture, koji mi je rekao da su odustali od radova, i da će novac preusmeriti za novi projekat, odnosno neku galeriju i da će meni učiniti uslugu i javiti mi kada raspišu javnu nabavku. Ja sam rekao da ne želim nameštanja. Nije korektno što nisam na bilo koji način obavešten o odustajanju, nego sam to saznao kada sam lično otišao kod Malešića. U fakturi je navedeno da su pare uplaćene Emilio šteheru za poslove koji su bili predviđeni našim ugovorom. Nije problem ako su radovi otkazani, ali ne mogu da verujem da nas je neko tako grubo prevario i da je vlasniku Emilio štehera, Meši Podbićaninu, stalo da od naše male firme otme posao i novac, neka im služi na čast ako je tačno”, izjavio je on za GZS.
Paprena prezentacija
Inače, u zahtevu za sprovođenje istrage navedena je i navodna zloupotreba u vezi izrade zvanične internet stranice Doma kulture. Kako se navodi, Malešić je avansno za te potrebe uplatio 90 000 dinara firmi “Studio plus” iz Bograda, iako je ova ustanova već imala svoju veb prezentaciju.
Savković tvrdi da je taj posao preplaćen, jer bi izrada sajta kod prijepoljskih firmi koje se bave time, koštala najviše 40 000 dinara i to sa znatno boljom konfiguracijom od one koja je plaćena Beograđanima.
Iako je novac isplaćen 22. decembra prošle godine, sajt Doma kulture još uvek nije u funkciji, mada u ponudi “Studio plusa” stoji da je poslednji rok za njegovo postavljanje sajta 21 dan.
Malešić: postoji ugovor sa “Emilio šteherom”, ugovor sa Jonovićem neobavezujući
Pozvali smo direktora Doma kulture Prijepolje, Mirka Malešića, kako bi odgovorio na optužbe u vezi radova na zgradi ove ustanove i izradi njenog sajta.
“Ne mogu da govorim o tome telefonom i nije mi poznato da je podnet zahtev za pokretanje istrage. To su smicalice koje pravi Savković”, rekao je on za GZS.
Pitali smo ga zbog čega nije ispoštovan ugovor sa “Jonović gradnjom”, on je rekao da isti nije bio obavezujući i potvrdio da je novac za radove uplaćen “Emilio šteheru” i to po osnovu ugovora sa ovim preduzećem. Međutim, nije želeo da odgovori da li su radovi uopšte počeli i zašto je izrada internet prezentacije poverena beogradskoj firmi po dva i po puta većoj ceni od one koju bi tražile lokalne, poput “UTIC plusa”. Ovo preduzeće bi prema zvaničnoj ponudi dostavljenoj GZS-u za jednaku konfiguraciju istu uslugu obavilo za 40 000 dinara.
Mirko Antonije Malešić je, kako stoji u zahtevu za sprovođenje istrage, na mesto direktora Doma kulture postavljen uprkos tome što prema mišljenju UO ustanove nije ispunjavao uslove konkursa. Taj stav nije prihvatilo Opštinsko veće, pa je lokalnom parlamentu predložena odluka o imenovanju Malešića za vd direktora.
Iz Ministarstva kulture Domu kulture u Prijepolju dostavljen je dopis u kojem stoji da je rok za podnošenje izveštaja o realizaciji projekta izrade murala, finansiranog sredstvima ovog ministarstva, istekao 31 decembra.
Glas zapadne Srbije

Нема коментара:

Постави коментар