19. 11. 2014.

PRIJEPOLJCI SVE VIŠE SADE MALINU

U Opštini Prijepolje danas je 60 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava dobilo 120.000 sadnica, odnosno 2.000 po jednom gazdinstvu
Zasadi maline na području Prijepolje ove jeseni biće prošireni za novih 80 hektara, najavio je danas član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Zoran Despotović.

U Opštini Prijepolje danas je 60 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava dobilo 120.000 sadnica, odnosno 2.000 po jednom gazdinstvu. Reč je o onim poljoprivrednicima koji prvi put ulaze u proizvodnju ovog jagodičastog voća.

"Novi malinari došli su do sadnog materijala po izuzetno povoljnim uslovima. Sadnicu koja košta 47 dinara platili su po 15 dinara, a ostatak od 32 dinara regresiran je sredstvima iz opštinskog budžeta. Ukupna investicija iznosi oko 5,7 miliona dinara, a iz budžeta je izdvojeno 4,8 miliona dinara", rekao je Despotović.

Dodao je da je reč je o sertifikovanim sortama sadnog materijala "miker" i "vilamet", koji je nabavljen u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Prema statističkim podacima, na području opštine Prijepolje u ovom trenutku pod malinjacima se nalazi preko 300 hektara. Zasadi s malinom verovatno su veći s obzirom da se sadnice nabavljaju i preko nekihudruženja poljoprivrednika, a mnogi malinjake proširuju sopstvenim sadnim materijalom.

Нема коментара:

Постави коментар