25.02.2013.

Tekstilni kombinat pod stečajem „drma“ koaliciju?


Tekstilni kombinat pod stečajem „drma“ koaliciju?


Prijepolje - Protekle sedmice zasedalo je Opštinsko veće u okviru svoje 21.sednice, koja je imala dnevni red sa više od 40 tačaka. Među njima i usvajanje nacrta odluka o promeni odluka o osnivanju JKP „Lim“ i JP „Direkcija za izgradnju“, u delu koji se odnosi na način izbora direktora ovih javnih preduzeća. Reč je o usklađivanju sa novim zakonskim propisima, koji predviđaju da se umesto pukog postavljanja direktori biraju putem javnog konkursa, što bi trebalo da omogući transparentnost i ravnopravno nadmetanje kandidata. 
Od ostalih tačaka obimnog dnevnog reda svakako treba istaći i pripremu Vodiča kroz budžet opštine Prijepolje zahvaljujući kojem će građani biti u prilici da prate kako priliv, tako i trošenje budžetskih sredstava i koliko je to u skladu sa prioritetima i opredeljenjima građana i njihovih predstavnika u Skupštini opštine. Iako je bilo predviđeno da na ovoj sednici bude usvojen i Nacrt odluke o javnom zaduživanju opštine kao bi na taj način opština Prijepolje učestvovala u kupovini dela Tekstilnog kombinata „Ljubiša Miodragović“, članovi Opštinskog veća su se složili da se pre usvajanja ovog nacrta koji bi bio upućen na razmatranje Skupštini opštine, sačini sveobuhvatan elaborat koji bi sadržao sve detalje vezane za opravdanost ovakvog zaduživanja. U međuvremenu, intenzivno zaseda i Koaliciono veće koje čine predstavnici političkih partija koje su na vlasti. Kako saznajemo od pojedinih učesnika u dogovorima, koalicioni partneri se ovih dana baš ne slažu oko budućnosti onoga što je preostalo od najvećeg prijepoljskog radnog kolektiva. A preostalo je hiljade i hiljade kvadratnih metara pogona i hala, a na sednicama Skupštine opštine su pominjane i pojave iznošenja brojnih mašina iz ovog giganta tekstilne industrije u kome je nekada radilo više od 3000 radnika.
Naime, opština Prijepolje je zainteresovana da u stečajnom postupku nad Tekstilnim kombinatom „Ljubiša Miodragović“, koji je pokrenut pre skoro tri godine, pribavi 11.000 metara kvadratnih prostora, kojim će raspolagati u nameri da ponudi u zakup investitorima pod uslovom da zaposle određeni broj radnika. To je 30 odsto površine, odnosno celine koja je predmet stečajnog postupka u kome je za 70 odsto prostora zainteresovano privatno preduzeće „Trendteks“. Prema nacrtu koji je pripremljen za ovu sednicu Opštinskog veća, opština Prijepolje bi za ovu namenu kod banaka uzela dugoročni kredit od 90 miliona dinara.
Na 21. sednici Opštinskog veća razmatrani su i programi rada sa finansijskim planom za ovu godinu više institucija i ustanova koje se finansiraju iz budžeta, a koji će biti upućeni na usvajanje Skupštini opštine Prijepolje čija se prva ovogodišnja sednica i dalje očekuje.
„Građanski budžet“
Stanovnici Prijepolja prvi su u Srbiji dobili „Građanski budžet“, odnosno Vodič kroz budžet za građane koji na jednostavan i razumljiv način objašnjava kako se upravlja novcem na lokalnom nivou.
- Građani hoće da znaju kako se troše pare od poreza, doprinosa i svega što su nameti građanima, koje država skuplja, a treba da se troše za opštu dobrobit svih građana, u opštini, pa i u državi, rekao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović posle sednice Opštinskog veća na kojoj je usvojen Vodič kroz građanski budžet. Prvi zvanično usvojeni Građanski budžet u Srbiji izrađen je u saradnji sa organizacijom CRTA (Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost), u okviru inicijative „Prati pare!“.

Нема коментара:

Постави коментар