Na vodozahvatima ukraj Zebuđe, Ljupče, Provoševske, Ratajske i Vrbničke reke, te Gračanice, Mileševke i Seljašnice, u opštini Prijepolje, gde su odavno umukla čeketala i vodeničko kamenje, jazovi zarasli u jove, a priče o pomeljarkama i vampirima pale u zaborav, može se graditi 20 ovakvih elektrana. Snaga im im je od 170 do 1.300 kilovat-časova, koliko bi bila na najvećoj elektrani, na Seljašnici.
U opštini Nova Varoš, prema interesovanju investitora, već je izvesno da će agregati tri elektrane planinske tokove pretvarati u struju i kilovate slati u mrežu dalekovoda.
- U Priboju su pripreme za gardnju počele pre nekoliko godina. Za MHE „Radanoviće“ i „Crnetiće“ izdate su građevinske dozvole, a za „Šljivovicu“, energetska i lokacijska saglasnost. Ove elektrane na reci Ljutini u Hercegovačkim Golešima, snage su 3,7 megavata - kaže Vitomir Pijevac, koordinator za MHE u Skupštini opštine Priboj.
Investitor je „Turboinstitut“ iz Ljubljane, a radovi, koji će početi s proleća, povereni su beogradskom „Gemaksu“. Svi koji žele da grade mini-centrale u Priboju, uskoro će dobiti sve „crno na belo“, od slobodnih lokacija, tehničkih karakteristika, do papira koji su im potrebni. Zanimanje ulagača je veće za MHE koje imaju veći pad, ali i za one koje su bliže saobraćajnicama i dalekovodima.

Za gradnju dve HE na Limu, kod Priboja, snage po sedam megavata, izdate su energetske dozvole. Akumulacije su im, prema rečima Vitomira Pijevca, sto puta manjim od HE „Potpeć“. Za HE „Ramoviće“ je urađen plan detaljne regulacije, a za „Mramorje“, odluka će se uskoro naći pred odbornicima Skupštine opštine.
Prošle jeseni na reci Bistrici, nedaleko od Nove Varoši, počela je izgradnja HE „Crkvine“ i „Rečica“, snage 2.360 kilovat-časova, koje će godišnje proizvoditi 11 miliona kilovat-sati struje. Kragujevačka firma „nj&nj energy“ ulaže 3,25 miliona evra, a vlasnik Bojan Milanović, kaže za „Novosti“ da su građevinski radovi u završnoj fazi, da je počela montaža opreme, dok se probna proizvodnja očekuje za nekoliko nedelja.
ROK 5. APRIL
Do 5. aprila investitori mogu da konkurišu i za gradnju 14 elektrana na području opštine Priboj, od kojih je najveća na Uvcu, snage 3,5 megavata. Ostale su na Poblaćenici, Sutjesci, Ljutini...