25. 2. 2013.

„Mi i drugi“


„Mi i drugi“


Prijepolje - Dublje, sadržajnije i argumentovanije razumevanja lokalne kulture, upoznavanje sa drugim kulturnim ambijentima i promocija međuetničkog, ali i dijaloga u kulturi, neki su od ciljeva projekta koji su Udruženje LimArt i Matična biblioteka „Vuk Kraradžić“ predstavili prijepoljskoj publici.
Kroz dokumentarne filmove, prezentacije, i muzičke nastupe, posetioci su imali prilku da se bliže upoznaju sa različitim kulturama, a video zapis „Mi i drugi“, nastao kao rezultata terenskog istraživanja i realizovanih radionica, otkrio je neke nove dimenzije kulture Srba i Bošnjaka u Prijepolju. Ovaj video zapis naglašava prožimanje kulturnog nasleđa Prijepolja koje obeležava tradicija muslimanskog i srpskog načina života, uz prisustvo neizbežnih religioznih obeležja pravoslavlja i islama, ističući posebnosti ali i uzajamno mešanje običaja, navika, odevanja, ishrane, arhitekture, gradskih i lokalnih toponima. U okviru programa „Revija dokumentarnih filmova i kulturne konekcije“ prikazani su kratki dokumentarni filmovi autora iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Kanade, Španije i Srbije, a priređena je i konekcija skajpom, kako bi svoja prva iskustva o kulturi Italije prenela prijepoljska gimnazijalka Ilma Kitivojević, koja u okviru srednjoškolske razmene boravi u Napulju.
Posetioci su,takođe, mogli da pogledaju i reviju dokumentarnih filmova kao i izložbu razglednica Prijepolja „Digitalni karavan“. Drugog dana programa posetioci su bili u prilici da se upoznaju sa raskošnim kulturama Španije i Indije. Specijalna gošća dvodnevnog kulturnog programa bila je teoretičarka kulture i masovnih medija, profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu dr Milena Dragićević Šešić koja je održala predavanje o različitosti kultura ali i u kulturi. Projekat „Mi i Drugi“ finasiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije kroz Program evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres, dok projekat „Digitalni karavan“ finansira opština Prijepolje.

Нема коментара:

Постави коментар