24. 12. 2011.

Teško stanje u zdravstvenim ustanovama Prijepolja


Sistem zdravstvene zaštite seoskog stanovništva je u ozbiljnoj krizi, a posebno su ugroženi stanovnici udaljenijih planinskih sela, ocenjeno je na današnjoj sednici Skupštine opštine Prijepolje.
"U pet seoskih ambulanti u selima prijepoljske opštine za deset meseci ove godine obavljeno je ukupno oko 2.800 pregleda. Uskoro će, sistemom izabranog lekara, naš rad biti normiran i neko ko radi sa pacijentima sa sela neće mnoći da zaradi platu", rekla je lekarka Elma Bukvić, odbornica u Skupštini opštine.
Uz to, u nekim ambulantama nema ni osnovnih uslova za rad. U Babinama čak ne postoji ni priključak za vodu i teško je to nazvati delom sistema zdravstvene zaštite, dodala je ona.
Od planiranih oko osam miliona dinara, iz lokalnog budžeta je za zdravstvo uplaćeno 2,5 odsto, naveli su odbornici.
 Prema njihovim navodima, česte su nestašice lekova i potrošnog materijala, a opremljenost ordinacija i bolničkih odeljenja kvalitetnim aparatima je daleko ispod potreba.
Od početka godine pa do kraja oktobra u ambulantama Doma zdravlja bilo je više od 180.000 pregleda, a na odeljenjima bolnice evidentirano je oko 40.000 bolesničkih dana, rečeno je na sednici.

Нема коментара:

Постави коментар