23. 12. 2011.

Sa 2.000 RSD u Novu godinu

Novčanica od 2.000 dinara na kojoj je lik naučnika Milutina Milankovića biće u opticaju od 30. decembra 2011, kaže guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić.


Guverner Šoškić je istakao da se tom novčanicom ne povećava ukupan iznos novca u opticaju, već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca.
"Novom novčanicom od 2.000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a time i troškove izrade za oko 170 miliona dinara", rekao je Šoškić.
On kaže i da će njenim izdavanjem biti olakšano poslovanje novcem i upotpunjena postojeća serija novčanica koje je izdala NBS.
Nova novčanica uvodi se u trenutku kada su devizne rezerve NBS na zadovoljavajućem nivou od oko 11,4 milijarde evra, a međugodišnja inflacija ima trend pada, kazao je Šoškić.
Generalni direktor Zavoda za izradu novčanica Milutin Ignjatović kaže da nova banknota ima brojne zaštite od faslifikovanja, kao što su mašinski čitljivi elementi zaštite, OVD kinegram i vidljiva zaštitna vlakanca, koji ovu novu novčanicu čine izuzetno teškom za falsifikovanje. Novčanica je po tehnološkim i dizajnerskim rešenjima na nivou evra. U njenoj izradi učešće ručnog rada je 72 odsto, a mašinskog svega 28 odsto.
"U trenutku kada je čitava evro zona u do sada nezabeleženoj krizi važno je da čuvamo naš dinar", rekao je Šoškić i podsetio da je dinar ove godine bio najstabilnija valuta u poređenju sa valutama zemalja u okruženju. 

Nova novčanica će "popuniti prostor" između apoena od 1.000 i 5.000 dinara. Ona je druga po vrednosti, iza one od 5.000 dinara koja se koristi od 2003. godine i na kojoj je portret Slobodana Jovanovića. 

Novčanica od 2.000 dinara prvi je potpuno novi apoen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Poslednji put je novi apoen izdat 2004. godine i to novčanica od 500 dinara. 

Na naličju nove novčanice je figura Milutina Milankovića sa fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.
U opticaju su sada i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 na kojima su potreti Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i Nikole Tesle, Nadežde Petrović, Jovana Cvijića i Đorđa Vajferta.

Нема коментара:

Постави коментар