23. 12. 2011.

Beli anđeo i Sahat kula na kalendaru



Dalida Muškić, učenica trećeg razreda Prijepoljske gimnazije osvojila je drugu nagradu na likovnom konkursu na temu „Srbija - Zagrljaj civilizacija“ koji je organizovan u okviru Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU Progres za 2012. godinu. 
Beli anđeo i Sahat kula na kalendaruBeli anđeo i Sahat kula na kalendaru
Beli anđeo i Sahat kula na kalendaruBeli anđeo i Sahat kula na kalendaru
Konkurs je organizovan tokom oktobra i novembra ove godine sa ciljem da pruži podršku mladim likovnim talentima, kao i da promoviše kulturološke, etničke, tradicionalne i verske različitosti kao vrednosti Srbije i Evrope. U konkurenciji 119 radova iz 27 škola iz 25 opština južne i jugozapadne Srbije, žiri kojim je predsedavao akademski slikar Zoran Krulj, odabrao je 12 najboljih likovnih radova koji su se našli na stranicama kalendara EU PROGRES za 2012. godinu. Prvu nagradu osvojila je Antigona Sulja iz Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Medveđi, dok je treća pripala Danilu Ceroviću iz Gimnazije u Prokuplju. Dobitnicima su nagrade, video kamere i digitalne foto aparate, uručili šef Endru Hedi predstavnik delegacije Evropske unije u Srbiji, menadžer EU PROGRESa Grem Tindal i akademski slikar Zoran Krulj.
-Naslikala sam ono što mislim da je deo tradicije moga grada ali i multietničkih prostora ovog regiona. Rođena sam u gradu koji se ponosi manastirom Mileševa i jedinstvenom lepotom freske Beli anđeo, gradom koji ima Sahat kulu koja je arhitektonska retkost na širem području i čiji se otkucaji čuju duž cele limske doline, pa su o njoj pisali mnogi putopisci. Volim da se izražavam kroz akvarele, ali i istražujem i kombinovane likovne tehnike. Istražujući istoriju umetnosti privukla me je posebnost i univerzalnost Leonarda da Vinčija koji nije bio samo veliki slikar, već i ličnost koja je otvarala mnoge do tada mistične ili nepoznate svetove, kaže Dalida Muškić, ponosna zbog nagrade koju je dobila za svoj likovni rad koji promoviše Prijepolje kao posebnu sredinu, bogatu kulturnim nasledjem dva naroda koji žive vekovima zajedno i ostavljaju trag svoje posebnosti kao harmoničnu celinu.
- Ja zaista mislim da su gradovi kao Prijepolje zaslužili da budu na neki način zaštićeni, da brze promene koje donosi tehnološko doba ne unište tradicionalne vrednosti koje takva mesta čine bogatim i inspirativnim za svaku umetnost, kaže učenica Prepoljske gimnazije. Inače, stranice EU PROGRES kalendara za 2012. godinu krasiće još devet radova autora koji su kao nagradu dobili digitalne foto aparate. To su: Nikola Zlatanović iz Žitorađe, Samra Dupljak iz Novog Pazara, Šemsije Avdiu iz Bujanovca, Anđelija Marinković iz Leskovca, Lazar Pavlović iz Raške, Andrija Popović iz Blaca, Sreten Kalinić iz Vlasotinca, Sara Stojanović iz Grdelice i Ignjat Stanojević iz Lebana.
Gimnazija „Stevan Jakovljević“ iz Vlasotinca je nagrađena školskom opremom po izboru škole u vrednosti do 100 000 dinara, dok su Srednja škola iz Blaca i Gimnazija iz Raške nagrađene sa po 50 000 dinara na konkursu PROGRES. Likovni konkurs organizovan je uz finansijsku pordšku Evropske unije i Vlade Švajcarske sa željom da se podrže mladi likovni talenti i podstaknu na razmišljanje o bogatstvu različitosti u sredini u kojoj žive.

Нема коментара:

Постави коментар