24. 8. 2013.

Umetnici ponovo dolaze u Prijepolje

Dom kulture u Prijepolju po četrdeseti put organizuje najznačajniji kulturni događaj u jugozapadnoj Srbiji

kolonija Mileševa, Prijepolje, umetnička kolonija
Posle njih sve je lepše... Oslikavanje autobuske stanice
Novo, jubilarno okupljanje.
Dom kulture Prijepolje po 40. put organizuje umetničku koloniju „Mileševa“, koja počinje 24. avgusta svečanim koktelom u ateljeu umetničkog direktora Gorana Čpajka u Beogradu, a nastavlja se otvaranjem izložbe učesnika 39. saziva u Galeriji Muzeja u Prijepolju dva dana kasnije.

Za sve ove godine postala je najznačajniji kulturni događaj u jugozapadnom delu Srbije, s legatom od preko 300 umetničkih dela ogromne vrednosti. Pokrovitelj je Opština Prijepolje i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Punih 35 godina koloniju je vodio Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i reditelj, a onda je 2008. za umetničkog direktora izabran Goran Čpajak, vajar i profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Kolonija ima karakter simpozijuma i neguje sve vidove savremene umetničke prakse, poštujući apsolutnu individualnost umetničke ličnosti. Velika pažnja posvećuje se intervencijama u otvorenom prostoru, u kojima učestvuju i najbolji studenti završnih godina umetničkih fakulteta.

U godini jubileja, umetnički savet je doneo odluku da se u koloniju pozove 13 umetnika iz Grčke, Bugarske, Egipta, Rusije, Hrvatske, BiH, Crne Gore i Srbije.

(M. K. V.)
Radno... Masimo Kjapeta sa tkaljom iz Nove VarošiRadno... Masimo Kjapeta sa tkaljom iz Nove Varoši
Ovako je ranije bilo... Umetnici na okupuOvako je ranije bilo... Umetnici na okupu
Gost iz Italije... Vajar Renco MađizoomGost iz Italije... Vajar Renco Mađi

Нема коментара:

Постави коментар