23. 1. 2015.

Hirurzi traže pomoć

Operacije laparoskopskom metodom donele prednosti. Neophodna podrška za nabavku opreme i usavršavanje lekara.
Dr Zulkefil Bato Sadović, Dr Rajko Divac, Dr Kemal Preljević

Zahvaljujući entuzijazmu ekipe hirurga, koja je pronašla darodavce opreme, ali i sama finansirala troškove obuke i usavršavanja, u prijepoljskoj bolnici rade operacije laparoskopskom metodom. Pacijenti iz ovog dela Srbije ne idu više „pod nož“, bar kad je u pitanju žučna kesa i slepo crevo, već kroz ubodne rane instrumenti stižu do organa u trbušnoj duplji, pri čemu se rad prati na ekranu, a oporavak pacijenata je mnogo brži.

Sa oviom novinom u provinciji, daleko od zdravstvenih centara, prijepoljski hirurzi započeli su u junu 2013. godine, a pomagale su im kolege iz Užica i Novog Sada.Mesecima rade sami i do sada je novom metodom operisano 137 građana. 
Ovaj naš iskorak ima brojne prednosti jer je 99 odsto pacijenata sutradan otišlo kući, maltene bez ikakvih problema i svi su radno sposobni posle tri dana – naglašava načelnik odeljenja hirurgije dr Zulkefil Bato Sadović.- Imamo samo jedan set opreme, a zamena jednog instrumenta košta od 500 do 1000 evra?!I za druge operacije je neophodna oprema i stalno ulaganje u modernizaciju.
Oprema za laparoskopske operacije dobijena je uz pomoć turske razvojne agencije TIKA i Opštine Prijepolje i koštala je oko 60.000 evra. Direktor prijepoljske bolnie dr Branko Gojaković nada se da će se ova ustanova u junu odvojiti od užičke bolnice i da će tada imati „veću prohodnost do Ministarstva zdravlja“ i šansu za nabavku nove opreme.
Lekari su minulih godina iz svog dzepa ulagali u usavršavanje, a sad su se našli pred nepremostivom teškoćom: prema rečima hirurga Jagoša Grbovića, kurs u bolnici „Dragiša Mišević“ košta 40.000 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар