21. 12. 2011.

Budžet kroje odbornici


Planirani prihodi u budžetu opštine Prijepolje za narednu godinu, prema prvoj radnoj verziji, pripremljenoj u odeljenju za budžet i finansije Opštinske uprave, iznosiće nešto više od 755 miliona dinara, što je povećanje od 13 odsto u odnosu na planirane prihode u ovoj godini.
Najveće učešće u planiranim prihodima i dalje će predstavljati transferna sredstva iz republičkih izvora. Predviđeno je da transferna sredstva iznose 335 miliona dinara. Na drugoj strani, od poreza na zarade očekuje se da se u lokalnom budžetu za 2012. godinu prikupi 253 miliona dinara, od poreza na imovinu 37 miliona, razne komunalne takse trebalo bi da donesu skoro 23 miliona, a takse za isticanje firmi 35 miliona dinara. Kao i prošlih godina lokalni planeri, više po inerciji nego po objektivim predviđanjima, u prihode budžeta dodali su i tri miliona dinara od privatizacije.
To je predočeno na Javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za narednu godinu, a očekuje se ovih dana da se i Opštinsko veće na svojoj sednici izjasni o ovom dokumentu. Kako je Nacrt budžetskih prihoda i rashoda prokomentarisao Dragiša Rakonjac, šef odeljenja za budžet i finansije, izmene Zakona o finansijskoj decentralizaciji omogućiće da u narednoj godini prihod od poreza na zarade opštininama bude opredeljen u duplo većem iznosu nego što je to bilo u ovoj godini. Uvećava se i nova vrsta prihoda, a to su transferi solidarnosti, pa se očekuje da prijepoljskoj opštini pripadne 30 miliona dinara i po ovom osnovu.
Kako će predviđeni budžet za 2012. godinu, biti zaista raspoređen, odlučiće odbornici Skupštine opštine na sednici koja bi trebalo da bude održana do kraja decembra, što je i zakonom predviđeni rok za donošnje odluke o budžetu. No, pre toga, trebalo bi da bude zakazan i nastavak 23. sednice Skupštine opštine čije je zasedanje prekinuto pre dva meseca.

Нема коментара:

Постави коментар