22. 12. 2011.

Elektronski kartoni zamenjuju klasične


Već sledeće nedelje počeće instalacija opreme koja će omogućiti da prijepoljski Dom zdravlja postane deo informatičke mreže zdravstvenih ustanova u Srbiji. Prema rečima direktora dr Mirsada Ljuhara, očekuje se da Zdravstveni centar iz Užica odabere na tenderu ponuđača, jer je na račun Doma zdravlja u Prijepolju za ove namene Ministarstvo za zdravstvo već uplatilo 1.100.000 dinara. 
Oprema koju čini 57 računara, 29 štampača, dva servera i 20 čitača kartica, a koju je nadležno ministarstvo prosledilo prijepoljskom Domu zdravlja, predviđena je za uključivanje domova zdravlja u projekat pružanja unapređenih usluga na lokalnom nivou, koji podrazumeva uvođenje informacionog sistema u sistem primarne zdravstvene zaštite na nivou države.
Tako će zdravstveni kartoni kakve smo poznavali, biti zamenjeni elektronskim, pa će lekari na jednom mestu moći da imaju „banku podataka“ o istoriji bolesti svakog pacijenta. Softver će obezbediti elektronski karton i sve podatke o poseti pacijenta izabranom lekaru, štampu recepta, automatsku štampu kompletne medicinske dokumentacije i izveštaja koji se dostavljaju nadležnim državnim medicinskim institucijama. Ovaj projekat elektronskog umrežavanja zdravstvenog sistema Srbije finansira se iz kredita Svetske banke i za njegovu realizaciju izdvojeno je 6,3 miliona evra, a biće obuhvaćeno svih 158 domova zdravlja u Srbiji. Pacijeti će tako kod lekara dolaziti samo sa knjižicom i neće više čekati ispred kartoteka da dođu do svog zdravstvenog kartona.
Po rečima direktora Ljuhara, prijepoljski Dom zdravlja ušao je među prvih 40 u državi koji su dobili elektronsku i informacionu opremu jer su radovi na instalacijama već ranije bili završeni. Očekuje se da do 2015. godine svi domovi zdravlja budu povezani u jedinstveni informacioni sistem.

Нема коментара:

Постави коментар