1. 8. 2012.

Kanjon Lima bezbedniji

Užički „Putevi“ počinju uređenje devet kilometara trase od Brodareva do Gostuna
 Česta slika na frekventnom putnom pravcu između dve države

Početkom avgusta, užički „Putevi“ započeće rehabilitaciju poslednje deonice na magistralnom putu za južni Jadran, od Brodareva do Gostuna. Devet kilometara trase kroz kanjon Lima, do granice sa Crnom Gorom, dobiće novi kolovoz od šest metara, ivičnjake i rigole, pa će vožnja biti bezbednija.
- U vreme radova, saobraćaj će se odvijati jednom trakom naizmenično, uz regulaciju semaforom, pa se nadam da neće biti većih zastoja. Inače, sve se odvija u okviru redovnog održavanja i koštaće 149 miliona dinara - ističe Sabahudin Kozica, direktor pogona užičkih „Puteva“ u Prijepolju.
Prilikom rekonstrukcije dela magistrale od Brodareva do Gostuna, putari će preskočiti istoimeni granični prelaz za koji se - iako, što se tiče infrastrukture i objekata, važi za najlošiji u jugoistočnoj Evropi - tek pripremaju projekti.
S obzirom na to da je, već godinama, sporna cena naknade za zemljište, ne treba da čude višesatni zastoji i kilometarske kolone po kojima je Gostun postao poznat - posebno u „špicevima“ turističke sezone i smene gostiju na crnogorskom primoruju. Ako je suditi po projektu koji je nedavno bio pred Opštinskom komisijom za urbanizam, granični prelaz Gostun biće veći od komšijskog - crnogorskog u Dobrakovu - i imaće više traka, terminale i sadržaje neophodne za promet putnika i robe.
TUNELI
PUTEVI Srbije“ već imaju spreman projekat za izgradnju četiri galerije kod tunela, na poslednjim metrima puta u Srbiji. Početkom leta, ovde su okončani radovi na proširenju tri tunela, ali predstoji da se armirano-betonskim zidom zaštite ulazi u njih, te prostor između - kako odroni kamena i snežne lavine više ne bi, kao lane, prekidali saobraćaj.

Нема коментара:

Постави коментар