31. 7. 2012.

Tandir: Tražimo rešavanje problema u Sandžaku

Tandir: Tražimo rešavanje problema u SandžakuPredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća koje resorna ministarstva nisu priznala Samir Tandir rekao je danas da od nove vlasti očekuje rešavanje gorućih problema u Sandžaku.
 
Tandir je na konferenciji za novinare dodao da od nove vlade očekuje rešavanje pet prioritetnih pitanja - deblokadu rada BNV, rešavanje statusa Islamske zajednice, potpunu akreditaciju Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, povratak veroučitelja u škole i povraćaj vakufske imovine.

Predsednik BNV je dodao da će ta pitanja biti rešena "ukoliko (vlada) želi suštinski da se bavi ovom regijom i da Bošnjacima pošalje poruku da su ravnopravan narod".

Prema njegovim rečima, vreme će pokazati da li je u Srbiji došlo do kozmetičkih ili suštinskih promena.
 
"Ako su u pitanju kozmetičke promene, onda će politika zvaničnog Beograda prema Sandžaku, Bošnjacima, ali i ostalim manjinskim zajednicama ostati nepromenjena, diskriminatorska. Međutim, ukoliko dođe do suštinskog zaokreta biće to dobra poruka koju ćemo javno pozdraviti. Naglasiću da i za prvi i za drugi scenario odgovornost nose premijer Ivica Dačić i predsednik Tomislav Nikolić", rekao je Tandir.

Predsednik BNV je dodao da od dvojice ministara Bošnjaka u novoj Vladi Srbije, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, očekuje ispunjenje predizbornih obećanja.

Tandir je naveo da od njih očekuje otvaranje novih radnih mesta, dolazak investicija, kao i otvaranje Regionalne razvojne zone u Leskovi, nadomak Tutina.

"Očekujemo da ispune i ostala predizborna obećanja. Od svih učesnika političke scene u Sandžaku, onih na vlasti, ali i u opoziciji, očekujemo koncenzus oko nacionalnih pitanja, a jedno od njih je regionalizacija Srbije", rekao je on.

Tandir je kazao da će narednih dana uputiti otvoreno pismo Dačiću, Nikoliću, međunarodnim institucijama i ambasadama od kojih će tražiti hitno rešavanje otvorenih pitanja u Sandžaku.

BNV na čijem je čelu Tandir formirano je nakon što su Bošnjačkoj kulturnoj zajednici muftije Muamera Zukorlića prišla dva većnika sa druge liste koja je učestvovala na izborima za taj nacionalni savet.

Takav način formiranja BNV nisu priznali ni Vlada Srbije ni drugi učesnici izbora za tu instituciju.

Нема коментара:

Постави коментар