30. 3. 2011.

Odloženi izbori za BNV

Marković, ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu saopštio da „izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine, koji su bili zakazani za 17. april, neće biti održani“ i da će „odluka o novom datumu izbora biti donijeta u dogovoru sa svim zainteresovanim stranama“. 
Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste i predsjednik IO Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) u tehničkom mandatu, ocjenio je da nadlježno ministarstvo iz „objektivnih razloga nije moglo da organizuje izbore“, ali je njegova lista bila spremna da učestvuje i „svi papiri su bili spremni da se predaju u petak, prije isteka roka“. Džudžević je odbacio svaku mogućnost da Bošnjačka lista učestvuje „u eventualnim dogovorima za novi saziv BNV na osnovu prošlogodišnjih rezultata“, ali će biti konstruktivan sagovornik u određivanju novog datuma i „u međuvremenu će dati svoj doprinos u postizanju minimalnog nacionalnog konsenzusa i moguće jedinstvene platforme koja bi značila da su Bošnjaci jedinstveni u ostvarivanju tih ciljeva“.

Seadetin Mujezinović, koordinator liste Bošnjački preporod, kaže da su već izrazili „želju i volju da se ti izbori odlože, a novi da se organizuju kad se steknu uslovi za to, da se obezbjede svi uslovi da sve bude po zakonu“. Muftija Muamer Zukorlić, nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, ranije je rekao da nisu potpuno isključili njihovo učešće na novim izborima, ali da bi odustali od aktivnog bojkota morali bi da potpišu „vrlo precizan sporazum po kome bi morale da budu otklonjene sve nepravilnosti kakvih je bilo u junu prošle godine“.

Нема коментара:

Постави коментар