19. 10. 2015.

Инспекција почиње чешљање свега што се финансира из општинског буџета

Буџетска инспекција ове недеље почеће да чешља општине и локална предузећа проверавајући да ли су удомљавали партијске паразите
Фото: .telegraf.rs


и запошљавали мимо закона, преноси данас „Блиц“ у штампаном издању.

Инспекција Министарства финансија могла би се већ сутра обрети у канцеларији неког градоначелника или директора за кога сумња да је запошљавао мимо прописа који су у прошлој и у овој години стриктно ограничили могућност ухлебљења нових кадрова.

Како сазнаје „Блиц“, буџетски инспекори долазиће ненајављено, а од општинара и служби у локалним предузећима тражиће прецизне податке о броју запослених у овој години, али и у 2014. и 2013. У случају да пронађу неправилности, неће имати милости – организације које су запошљавале шаком и капом мимо свих правила, кажњаваће новчано и до 2.000.000 динара. Толики цех мораће да плате и њихови руководиоци, и што је најгоре, Министарство финансија заврнуће им славину и привремено обуставити сва давања из буџета.

„Инспектори ће буквално упадати у све што се финансира из буџета. Под лупом ће бити општинске управе, фирме, али и све организације и институције које се финансирају или помажу из народне касе. Контролисаћемо искључиво број новозапослених. Циљ је да утвдимо колико се по Србији запошљавало мимо закона којима је прописано да се не сме заснивати нови радни однос ради попуњавања упражњених радних места до краја ове године“, каже добро обавештен извор „Блица“.

На питање како ће бирати „жртве“ које ће проверавати, кажу „узорком, по дојави, сазнању или на основу сумњи да су поједини градоначелници и директори олако запошљавали“.
„А таквих је много. Јавна је тајна да на десетине службеника по општинама и локалним фирмама нема шта да ради и да су у државне фотеље дошли захваљујући партијским књижицама. Осим тога што нису стручни, годишње узимају милионе из буџета “, каже извор „Блица“.

Према подацима Министарства државне управе и локалне самоуправе, у другом кварталу ове године на локалу је било запослено 73.400 људи, од чега 64.385 на неодређено време. Отпуштање 9.400 прекобројних од чега 4.500 у локалној самоуправи мора да се обави у року од два месеца. На то треба додати и више од 20.000 оних који су отишли или се спремају за пензију.

Извор: Блиц
                                                    

Нема коментара:

Постави коментар