20. 3. 2015.

Donacija knjiga na bosanskom jeziku osnovnoj školi u Brodarevu

Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje donirao je OŠ „Svetozar Marković“ iz Brodareva knjige, koje će unaprediti proučavanje Bošnjačke književnosti i bosanskog jezika. Biblioteka ove škole biće bogatija za preko 40 naslova.
Donacija knjiga na bosanskom jeziku

OŠ Svetozar Marković iz Brodareva je jedina obrazovna ustanova na području opština Prijepolje Priboj i Nova Varoš u kojoj se odvija dvojezična nastava. Deset učenika ove škole pohađa nastavu na srpskom i bosanskom jeziku. Tim povodom Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje donirao je školi dela poznatih bošnjačkih pisaca, kao i sabranu narodnu poeziju Bošnjaka.
„Uzimajući u obzir da ova škola delimično sprovodi nastavu na bosanskom jeziku, ova skromna donacija može da doprinese da se učenici upoznaju sa bošnjačkom književnošću“- kazao je direktor Centra za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje Alen Duraković.
Direktor ove obrazovne ustanove Šefket Šehović istakao je da je ovo jedna izuzetno vredna donacija i izrazio veliku zahvalnost Centru za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje.
„Ova donacija znači mnogo, kako za učenike, tako i za nastavnike i ostale korisnike naše biblioteke, jer svaka knjiga je dobrodošla“-istakao je Šehović.
Biblioteka OŠ „Svetozar Marković“ Bordarevo uspešno radi od 2003. godine i broji preko 11000 naslova.
Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje poklonio je ovu donaciju u saradnji sa Bošnjačkom zajednicom kulture „Preporod“ iz Sarajeva. Iz Centra najavljuju da će i u buduće nastaviti sa sličnim akcijama u cilju unapređanja bosanskog jezika na ovom području.

Нема коментара:

Постави коментар