06.12.2014.

Ugljanin formirao organe BNV na nepoznatoj lokaciji mimo opozicije i medija

Nakon što je sjednica BNV-a odložena zbog nemogućnosti Ugljanina da izbaci nosioca liste ‘Za Bošnjake, Sandžak i Muftiju’ iz Skupštine, kako saznajemo preko saopštenja, Ugljanin je na nepoznatom mjestu i u nepoznato vrijeme, skriven od medija i druge liste održao sjednicu mimo protokola i izabrao organe.
Za potpredsjednike Bošnjačkog nacionalnog vijeća izabrani su: Muhedin Fijuljanin, Vasvija Gusinac, prof.dr. Redžep Škrijelj i Esad Džudžo.
Za predsjednika Izvršnog odbora Vijeća izabran je prof.dr. Hasim Mekić.
Za potpredsjednika Izvršnog odbora Vijeća izabran je Mustafa Baltić, dok su za članove izvršnog odbora izabrani Amela Spahić zadužena za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, Bajro Gegić zadužen za obrazovanje, prof.dr. Fahrudin Mavrić zadužen za kulturu, Mevljuda Melajac zadužena za informisanje i Fahrudin Đekić zadužen za djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu.
Na fantomskoj sjednici sjednici su također izabrani Odbori Vijeća i Statutarna komisija.
Na današnjoj sjednici donijelo Odluku o proglašenju Javnog preduzeća za informisanje Novi Pazar – Regionalna radio televizija za ustanovu od posebnog značaja za Bošnjake.
Vijeće je donijelo odluku da Agencija za privatizaciju obustavi dalji postupak privatizacije Regionalne radio televizije.
Donijeta je i odluka kojom se zahtjeva od Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija da u budžetu za 2015. godinu uvrste pripadajuća sredstava za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća u skladu sa kriterijumima definisanim Uredbom o postupku raspodjele sredstava iz budžeta Republike Srbije za finansiranje rada nacionalnih savjeta nacionalnih manjina (Rb 110-9226/2010-1 od 9. decembra 2010. godine).
Izvor: BNV