30.10.2014.

Ambiciozni investicioni plan ostao na papiru

Za razmatranje i usvajanje 17 predloga Opštinskog veća odbornicima Skupštine opštine Prijepolje trebala su u septembru dva radna dana, a za preostalih pet tačaka, koje su se odnosile samo na informacije, utrošen je ceo radni dan. Time je okončana šesnaesta, još jedna u nizu maratonskih sednica Skupštine opštine Prijepolje, sa veoma obimnim dnevnim redom, koja je počela pre nešto više od mesec dana. 
Odbornici prijepoljske Skupštine u ponedeljak su uglavnom izrazili zadovoljstvo održavanjem komunalne higijene na užem području grada, ali su istakli i probleme koje imaju žitelji prigradskih naselja i Brodareva, smatrajući da će to rešiti dodatni kontejneri u ovim sredinama, čime će se smanjiti i veliki broj divljih deponija duž puteva, po šumama i pored gotovo svih vodenih tokova. Slične komplimente dobilo je Javno komunalno preduzeće „Lim“ i za održavanje ulične rasvete, koja je veoma veliki budžetski izdatak i košta građana više od 12 miliona dinara godišnje ali, smatraju odbornici, trebalo bi omogućiti da i prigradska naselja uživaju u svim blagodetima urbanitete, što će se omogućiti širenjem ulične rasvete. Kako bi se sve to realizovalo, prostora treba tražiti u uštedama, odnosno uvođenjem takozvanih štednih sijalica.
Ipak, najviše pažnje odbornici su posvetli informaciji o realizaciji investicionog plana koji je usvojen u okviru Odluke o budžetu za ovu godinu. Od tridesetak nabrojanih investicija, za koje je bilo planirano ulaganje veće od 154 miliona dinara, do sredine oktobra realizovano je samo sedam. Po proceni odbornika opozicije veoma je mala verovatnoća da se ostale realizuju do kraja godine, s obzirom da se ulazi u period kada se otežano obavljaju aktivniji građevinski radovi.
Informacija o nezaposlenosti, odnosno preduzetim merama na zapošljavanju ujedinila je odbornike u stavu da nezaposlenost teško opterećuje prijepoljsku opštinu i da se zbog toga mora sve učiniti kako bi se omogućilo aktivnije zapošljavanje, pre svega mladih, koji zbog nedostatka posla napuštaju ovu sredinu, u kojoj je broj penzionera davno premašio broj zaposlenih, a broj nezaposlenih svrstao je ovu opštinu među one sa najvišom stopom nezaposlenog radno sposobnog stanovništva u državi.
Novo zasedanje 4. novembra
Predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević na kraju ove sednice najavio je novo zasedanje već za utorak, 4. novembra, naglasivši da će svakako jedna od tačaka dnevnog reda biti drugi rebalans opštinskog budžeta u ovoj godini.
- See more at: http://www.danas.rs/dodaci/sandzak/ambiciozni_investicioni_plan_ostao_na_papiru.42.html?news_id=291653#sthash.B4cs2DAB.dpuf