22. 9. 2014.

Mladi i talentovani iz Prijepolja u emisiji "Ovo je Srbija"

Omladinska organizacija "Mladi i talentovani" u Prijepolju lagano, ali temeljno, menja lice grada. Organizuju koncerte i tribine, bave se ekologijom, traže razloge da mladi ostanu u rodnom mestu.
Mladi volonteri iz Prijepolja brigu o starijim sugrađanima već nekoliko meseci potvrđuju akcijom "Mladi za stare", a planiraju i prve preduzetničke korake.
Posle tri meseca redovnih poseta, druženja i pomoći ne čudi što je njihov susret ovako srdačan.
"Dobro je što se ovo sve organizuje, da mladi rade", kaže Zekia Rovčanin, "a i za nas starije - lepo je, nekako se uz njih podmladimo."
I neretko, njihova se druženja završe pesmom. Onda idu u nabavku, ili po lekove, ili plaćaju račune. Akcijom je, za sada obuhvaćeno trideset troje Prijepoljaca, kojima pomažu.
Prema rečima Avda Rovčanina, volonteri će ubuduće obilaziti još veći broj sugrađana i pomagati im.
"Ima jedna baka u Prijepolju koja nije mogla ni da prošeta svojim gradom", prenosi Sara Sekulić svoja iskustva. "Nije mogla sama jer je bolesna, a i desilo se da nema nikoga ko bi bio sa njom..Mi smo joj pomogli, prošetala je, naravno." Vladimir Grbić, jedan od volontera, pomaže na različite načine - ide u prodavnicu, po lekove, pomaže u bašti.
Omladinska organizacija MIT - Mladi i talentovani, u Prijepolju je već po dobru poznata. A u svemu nisu samo najstariji na dobitku. Nevena Popović kaže da to radi i zbog sebe, a Sofija Rvović da je družeći se starijim naučila i nešto novo.
Mitolozi, kako ih zovu, drugačije premeravaju prijepoljsku svakodnevicu - tragaju za rešenjima i u tome uživaju. Uveli su povremeni radni doručak sa predstavnicima lokalne samouprave, i to je urodilo plodom.
"Imamo projekat za proizvodnju ajvara na tradicionalan način", objašnjava Samedin Rovčanin. "I lokalna samouprava je pokazala interesovanje, i pomoći će nam da ga ostvarimo."
Nadaju se da će dobiti bicikle kako bi lakše obilazili teren, organizuju muzičke festivale, istražuju, rade - i što je najvažnije, Prijepolje je za njih grad pun izazova - grad kome su potrebni i u kome, veruju, mogu ostvariti svoje snove.

1 коментар: