7. 2. 2014.

Sa MOSI se svako ponosi

Četvrti nastavak 13.sednice Skupštine opštinePrijepolje, počeo je 30. januara pauzom, koju je, kako je odbornike obavestio predsednik Vukosav Tomašević, zatražila odbornička grupa SDP. To je izazvalo buru negodovanja opozicije, ali je usledio revanš opozicione odborničke grupe DPS koja je tražila takođe polusatnu pauzu. Kad su se odbornici vratili, više nije bilo kvoruma, te je tako prošlo prepodnevno zasedanje.
Popodne je sve bilo u znaku tačke dnevnog reda koja je trebalo da bude i kulminacija ove sednice, a to je Izveštaj o organizaciji 50. MOSI u Prijepolju. Seriju pohvala počeo je predsednik Skupštine opštine Vukosav Tomašević. ali u svojstvu predsednika Izvršnog odbora ove manifestacije. On je ocenio MOSI kao „najznačajniji događaj ikad organizovan u Prijepolju“.

-Te igre, najbolje i najkvalitetnije organizovane do sada, bile su velika afirmacija za Prijepolje koje je pokazalo svoje dobre osobine i potencijale i ja se zahvaljujem svim građanima na ponašanju i odnosu prema MOSI. Postignuta su dva cilja koja smo odredili: zlatna medalja za organizaciju i zlatna medalja koju su osvojili prijepoljski sportisti, istakao je Tomašević, izražavajući zahvalnost Vladi Srbije i resornim ministarstvima na razumevanju jer je to bio „odličan primer saradnje države i jedne lokalne samouprave“, naglašavajući da su najveća dobit infrastrukturni objekti koji su izgrađeni, odnosno revitalizovani i koji ostaju gradu.

Sretko Radulović (SPS) je čestitao sportistima i organizatorima, pohvalio je ulaganja u infrastrukturu ali je imao primedbe na velike pare koje su date za muzički deo, više od tri miliona i 200 hiljada dinara. Čestitkama su se pridružili i brojni odbornici (skupštinske većine ali i opozicije, dok je Vesko Zindović, prenoseći i čestitke SNS pitao da li bi koaliciona većina prihvatila da se formira Anketni odbor koji bi analizirao finansijski izveštraj sa ove manifestacije jer bi to otklonilo svaku sumnju u trošenje para. Odbornik SRS Rade Radivojević i predsednik Sportskog saveza Prijepolja je istakao da je „sumiranje rezultata za 2013.godinu u ovoj opštini, u stvari sumiranje MOSI“. On je uputio pohvale organizacionom odboru, štabu, izvršnom odboru, svim ostalim službama, trenerima i sportistima koji su osvojili prvo mesto.

Šefket Šehović, šef odborničke grupe SDP ali i predsednik Skupštine MOSI poželeo da ovakve manifestacije ujedinjuju. Esad Hodžić, član Opštinskog veća i član organizacionog tima MOSI je istakao da se ništa ne bi moglo valjano odraditi bez ozbiljnosti građana. On je predočio da su MOSI koštale 153 miliona dinara, da je 80 miliona izdvojila opština Prijepolje iz budžeta ali da je čak 128 miliona utrošeno za infrastrukturu i sportske objekte, a samo 24 miliona za organizaciju igara, da je Prijepolje bilo centar izgradnje u Srbiji, a da su MOSI bile „najveća sportska manifestacija u državi, a Prijepolje centar zabave u celom regionu“. Izrazio je i zahvalnost „omladini koja je volontiranjem dala doprinos“ ali i organima reda, zdravstvenoj službi jer su svi bili na visini zadatka.

No, posle usvajanja ovog izveštaja, odloženo je za kasnije imenovanje direktora JKP „Lim“ zbog proceduralnih zakonskih obaveza vezanih za imenovanje i članova Nadzornog odbora ovog preduzeća, što je opet izazvalo velike polemike, a kulminiralo je neizglasavanjem odluke o finansiranju političkih stranaka jer nije bilo kvoruma.

Preostalo je još šest tačaka dnevnog reda ove maratonske 13.sednice Skupštine opštine, koja je počela 24.decembra, ali se za sada ne zna datum nastavka.

Sportski savez ne može da bude korisnik budžeta

Na sednici Skupštine opštine Prijepolje, usvojen je Izveštaj o radu Sportskog saveza ali za 2012.godinu, što je isprovociralo diskusije odbornika opozicije.

Inače, u Izveštaju Državne revizorske institucije o poslovanju opštine Prijepolje navedena je preporuka odgovornim licima da Sportski savez isključe sa evidencije korisnika budžeta jer su ga osnovali sportski klubovi kao samostalnu organizaciju. Skupština Sporstkog saveza je donela Odluku o Programu rada za koji nije ni data saglasnost Skupštine opštine. Opština Prijepolje nema akt kojim se uređuju kriterijumi dodele sredstava za finansiranje sporta, već su se sredsta prebacivala Sportskom savezu, a on je to prosleđivao klubovima. To je suprotno članu 138. Zakona o sportu i članu 56. Zakona o budžetskom sistemu. U izveštaju revizora navodi se i da Skupština opštine nije usvojila ni Izveštaj Sportskog saveza o korišćenju budžetskih sredstava,a prenos sredstava u 2012.godini od 17 miliona i 393 hiljade dinara nepravilno je evidentiran ako usluge sporta umesto dotacije neprofitnim institucijama.

Izvor:danas.rs

Нема коментара:

Постави коментар