1. 11. 2013.

Površni računi bez javnih nabavki

Prijepolje - Anketni odbor, koji je imenovala Skupština opštine kako bi se sagledalo finansijsko poslovanje šest mesnih zajednica u proteklih sedam godina, u delu koji se odnosi na najveću Mesnu zajednicu Prijepolje, zaključio je da je dokumentacija koja im je data na uvid nepotpuna i površna i da nije dovoljno transparentna.

Na osnovu nje ne može se zaključiti ko je za koji deo posla odgovoran i gde se uopšte čuva dokumentacija, iako za to postoje veoma jasne zakonske odredbe. Tokom ovog perioda plaćani su računi koji su nepotpuni, bez potpisa, bez opisa i površni. Javne nabavke u većini slučajeva nisu uopšte sprovođene, a tamo i gde ih je bilo nedostaje dokumentacija koja je neophodna za sprovođenje tog postupka. Tokom ovog perioda, predsednik najveće mesne zajednice nije se menjao, te je Predrag Čičić kroz ugovor o delu isplaćivao nadoknadu sam sebi za svoj rad, odnosno bio je i nalogodavac i izvršilac. Prema izveštaju, činio je to i kad su u pitanju dnevnice za službena putovanja.
Anketni odbor je naveo i da su radovi za koje je ugovor potpisan 2005. godini po istom ugovoru nastavljani i u narednih nekoliko godina, a iznosi po istom ugovoru su uvećavani dva do tri puta, bez prateće dokumentacije i aneksa na ugovor. Anketni odbor takođe smatra da nije ispoštovana Odluka o mesnim zajednicama kojom je regulisano da je Savet MZ dužan da jednom godišnje, a po potrebi i češće, podnosi izveštaj o svom radu i poslovanju Skupštini opštine.
Takođe, Anketni odbor podseća da je u istoj Odluci definisano da finansijske, administrativno tehničke i druge poslove za potrebe mesnih zajednica obavlja stručna služba Opštinske uprave što se u praksi ne sprovodi već se angažuju druga lica i dodatno troše sredstva. To su zaključci Anketnog odbora posle pregleda poslovanja MZ Prijepolje od 2005 do 2012. godine, potkrepljeni i primerima koji su stali na čak 35 strana.
Ukupan prihod najveće mesne zajednice prijepoljske opštine za sedam godina iznosio je nešto više od 112 i po miliona dinara. Od tog iznosa za takozvane „opšte troškove“ utrošeno je 30 miliona dinara. Uočljivo je da se „opšti troškovi“ naglo višestruko povećavaju 2011. i 2012. Naime, do tada su se kretali u granicama do dva miliona dinara, a onda oko 10 miliona dinara. Najviše sredstava uloženo je u prigradsko naselje Zalug odakle je bio prethodni predsednik opštine, ali i sadašnji lider SDP, najbrojnije stranke u Skupštini opštine proteklih godina. Na primer, u 2006. godini MZ Prijepolje investirala je 18.103.561 dinara, a od toga za kanalizaciju u Zalugu 12.460.760 dinara.
Za službena putovanja i gorivo potrošeno je preko 600.000 dinara, a za reprezentaciju oko 700.000 dinara. Anketni odbor je naveo primere gde je izostala dokumentacija koja bi potvrdila da je sproveden postupak javne nabavke. U nekim slučajevima nema ni ugovora, a situacije su ručno ispravljane. Reč je o poslovima vrednim po nekoliko miliona dinara. Takođe su navedeni i primeri gde je za isti posao plaćano više godina. Tako Anketni odbor daje primer izgradnje kolektora u Zalugu gde je isto preduzeće izvodilo radove na istom kolektoru 2006 ali i 2009. i 2010. godine i to po okončanoj situaciji. U izveštaju se navodi da je 2011. godine, podignuta gotovina sa računa u iznosu od 4.903.650 dinara da bi se raspodelila sredstva fizičkim licima na osnovu nastale štete na poljoprivrednim posedima i građevinskim objektima izazvane elementarnim nepogodama u septembru 2009. godine. Ova gotovina predata je određenoj osobi, potvrdu o predaji novca potpisao je predsednik MZ i overio , a sa druge strane da je novac primio potpisalo je navedena osoba, ali niko nije overio. U prilogu su spiskovi fizičkih lica i procenjena šteta kao i iznosi za isplatu, ali nema potpisa građana koji su primili novac.
Jedan od zaključaka Anketnog odbora je da je slaba organizacija mesnih zajednica bez precizno definisanih mehanizama kontrole, što dovodi do pogrešnih knjiženja, nepotpune dokumentacije, pa čak i do njenog nedostatka što nije u skladu sa zakonskim propisima.
Za čišćenje snega 3,5 miliona
Prošlu godinu obeležilo je veliko snežno nevreme i vanredna situacija u opštini. Za čišćenje snega na području MZ Prijepolje utrošeno je čak tri i po miliona dinara.

Нема коментара:

Постави коментар