26. 11. 2013.

Ekolozi i Kanađani u sudnici zbog gradnje dve HE

hro-Prijepolje-ekolozi_620x0Sporovi, optužbe i sukobi kanadske kompanije REV, koja priprema gradnju dve HE na Limu kod Brodareva, snage 58 megavata i članova NVO, protivnika podizanja brana, preselili su se sa obala najveće rijeke jugozapadne Srbije i javnih tribina u sudnice.
 U ponedeljak je u Osnovnom sudu u Prijepolju bio zakazan prvi pretres protiv petorice članova Koordinacionog odbora za odbranu Lima, koji su tuženi za ugrožavanje sigurnosti Edina Solakovića, radnika REV.
Međutim, njihov advokat Sreten Đorđević, iz Valjeva, zatražio je promenu mesne nadležnosti suda, predlažući da se postupak ustupi sudu u Ubu, koji je dovoljno udaljen od mjesta u kome su njegovi klijenti, kako je rekao, „izloženi represalijama“.
- REV je izgubio sporove pred dva suda – Višim u Užicu i Apelacionim u Kragujevcu, jer su bez osnova bile njihove tvrdnje da 10 članova ekološkog pokreta počinilo krivična djela šireći versku i nacionalnu mržnju i netrpeljivost – kaže advokat Đorđević. – Bile su to besmislice i laži, kako bi na ovom politički osjetljivom tlu, izvođenjem na sud, aktiviste kompromitovali, pa da oni dignu ruke od očuvanja Lima. Ne znam šta je sledeće?
Uz tvrdnje o metodama pritisaka i iznurivanja onih koji su trn u oku REV, advokat Sreten Đorđević otkriva i niz detalja da je na sceni i zavjera ćutanja nadležnih:
- Zašto se ništa nije preduzelo protiv šest lica – Adnana Sinančevića, Sefa Gojaka, Ismeta Ćorovića, Enesa Melića, Edina Solakovića i Milana Ružića – koja su pretukla ekološke ektiviste na javnoj raspravi u zgradi SO 15. avgusta prošle godine? Tužilaštvu smo podneli prijavu, kamere su zabeležile razbijene glave i očitu nameštaljku da protivnici brana dobiju batine. Zašto tužilaštvo selektivno pokreće postupak protiv petorice ekologa, a ne „udara“ na izvesnog Bezarevića, pošto mu je rođeni brat sudija.

SPORNE DOZVOLEDOK u REV tvrde da su im NVO nanele veliku štetu iznošenjem neistina u javnosti i oduzimanjem energetskih dozvola – ekolozi im odgovaraju:
- Poništili smo im dve energetske dozvole pre donošenja studije o uticaju gradnje na životnnu sredinu, a za dve je u toku postupak. Ministarstvo energetike ćuti na naše zahtjeve da nam dostavi dozvole, a posle opomene – tužićemo ih! Sporno je i to što na sajtu Agencije za privredne registre piše da je REV od 2008. godine potrošio osam miliona evra za pripremne radove, a u novinama izjavljuju da su izdvojili 15 miliona evra. Očigledno je reč o velikoj zloupotrebi, trošenju para na crno. Neka REV saopšti cijenu akcija na berzi i za koliko im je opala vrijednost!

Protivnici pregrađivanja Lima zatražili su intervennciju disciplinske komisije Veća tužilaca jer „OJT nije u dovoljnoj mjeri objektivno“, a podneli su i krivične prijave protiv REV i MZ Brodarevo što su pokušali na nezakonit način da izmjeste groblje u Gračanici.
S druge strane, budući graditelji u ponedeljak su se oglasili saopštenjem u kome navode da je spor u Užicu u poodmakloj fazi. REV navodi i spisak desetak prekršaja i teških djela, i podsjeća na više prijava PU u Prijepolju, u kojima je tražio sankcije za lica koja ih ometaju i blate, akcentujući glavne aktere, koji su se oglašavali i na „Fejsbuku“ i portalu „Brodarevo-net“.
- Amel i Esad Kurbegović, Nehro Rovčanin, Zoran Ružić, Dragoljub Simović i Bezarević sa Kolovrata i grupa lica koja na internetu piše pod pseudonimom, u protekle tri godine ispoljila je bahato i nasilničko ponašanje, pretila i ometala poslove, ispisivala i verbalnim putem saopštavala reči kojima se predviđa krvoproliće i gubitak života, uz teške uvrede i klevete pojedinaca kako u lokalnoj sredini, tako i radnika kompanije REV.
U REV kažu da im je prećeno da će „ovde biti krvi“ i gradnja elektrana biti zaustavljena po cenu života, a nude i dokaze da su članovi NVO u javnom obraćanju obilato koristili reči „okupator“, „zlotvorničko krvoločno pregrađivanje Lima“, „tuđin neće zavladati“, kao i mnoge druge uvrede.
(Novosti)

Нема коментара:

Постави коментар