20. 9. 2013.

Restauracija spomen kompleksa "4.decembar"

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Republike Srbije Negovan Stanković posetio je Prijepolje i sastao se sa predsednikom Skupštine opštine Vukosavom Tomaševićem, njegovim saradnicima i predstavnicima opštinske boračke organizacije. 
Povod za ovaj sastanak bila je sanacija i restauracija spomeničkog kompleksa „4.decembar“ u Prijepolju koje bi trebalo da uslede pred početak obeležavanja 70. godišnjice Prijepoljske bitke u Drugom svetskom ratu. Stanković je rekao da je za očekivati da se obeležavanje 4.decembra, dana Prijepoljske bitke, ubuduće uvrsti u datume državnog istorijskog značaja. On je u društvu domaćina obišao Spomen-kompleks „Partizanska bolnica”, otkriven 1953. godine, na desetogodišnjicu bitke, kako bi se upoznao sa neophodnim radovima u okviru prve faze sanacije ovog kompleksa koji sadrži, pored spomenika koji je delo vajara Alojza Dolinara i ostatke zgrade partizanske bolnice koja je stradala u intenzivnim vojnim dejstvima 4.decembra 1943. godine kada je u jednom danu poginulo 500 boraca partizanskih odreda koji su branili prolaz nemačkim oklopnim vozilima preko Lima na njihovom putu prema Pljevljima.
Republički zavod za zaštitu spomenika kulture doneo je rešenje o uslovima za preduzimanje mera tehničke saradnje za izradu Projekta sanacije i restauracije spomeničkog kompleksa „Partizanska bolnica“ u Prijepolju.
Pored konzervatorskih radova na samom spomeniku i uređenja šireg prostora ovog memorijalnog kompleksa sa amfiteatrom na otvorenom, predviđeno je da se u kasnijim fazama instalira i odgovarajuća rasveta čime bi Prijepolje na ulazu u grad, jer se ovaj spomenik nalazi kraj samog magistralnog puta koji Srbiju povezuje sa Crnom Gorom, dobilo jednu veoma uređenu i zaokruženu ambijentalnu celinu.

Нема коментара:

Постави коментар