29. 8. 2013.

Slika savremene umetnosti

-Otvaranjem izložbe dela prošlogodišnjih učesnika i dodelom medaljona sa likom „Belog anđela“ u Prijepolju u ponedeljak je zvanično počela sa radom i ovogodišnja, jubilarna, 40. Umetnička kolonija „Mileševa“, jedna od najstarijih i najuglednijih likovnih manifestacija u Srbiji. 

Tokom četiri decenije nastao je jedan od najbogatijih legata savremene umetnosti ne samo na ovim prostorima, već i daleko šire. Reč je o više od 300 ostvarenja neprocenjive vrednosti. To je svojevrsna galerija, ali i istorija savremene umetnosti jer su u koloniji boravili svi relevantni umetnici, svih načina likovnog izražavanja, od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, do Crne Gore i Makedonije.
Punih 35 godi umetnički direktor Kolonije „Mileševa“ bio je Đorđe Kadijević, istoričar umetnosti i reditelj, a od 2008. godine na to mesto došao je Prijepoljac Goran Čpajak, jedan od najpoznatijih svetskih vajara, inače profesor na FPU u Beogradu.
Pozdravljajući umetnike i brojnu publiku u Muzeju, čija je galerija domaćin izložbe, Čpajak je naglasio da su se poetike umetnika koji borave i rade u Umetničkoj koloniji „Mileševa“ približile poetici savremenog svetskog umetničkog izraza. On je najavio saradnju sa po mnogo čemu posebnom i jednom od najuglednijih svetskih umetničkih kolonija „Tera“ iz Kikinde, tako što će jedan od umetnika Kolonije „Mileševa“ učestvovati u radu „Tere“ i delo koje nastane u Kikindi biće izloženo u Prijepolju.
Sa idejom da umetnost što više komuniciraju sa gradom, odnosno građanima, neka od vajarskih dela trajno su izložena na otvorenom. Tako su u parku Doma kulture svoje mesto ove godine našle skulpture autora Milivoja Pavlovića i Nenada Vacića iz Beograda, a publika je mogla da pogleda i skulpture Dina Durakovića, koji stvara u Sarajevu, i Peruanca Melitona Rivere, koji se izrazio u izvanredno privlačnom portugalskom roze kamenu. Četrdeseti saziv Umetničke kolonije „Mileševa“ otvorio je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović, govoreći o značaju ove manifestacije za grad, njegovu kulturu..
Trag umetničke elite
Tokom 40 godina u Umetničkoj koloniji „Mileševa“ u Prijepolju boravili su brojni umetnici sa prostora SFR Jugoslavije ali i Evrope i sveta. Gotovo da nema značajnijeg umetničkog imena i autora koji nije svoj potpis stavio na neko od dela koji se nalaze u legatu prijepoljske kolonije, odnosno grada.

Нема коментара:

Постави коментар