2. 8. 2013.

Kako privući strane investicije

Prijepolje - Prijepoljska opština je jedna od pet koja je izabrana među 25 opšština Srbije koje su konkurisale, kako bi bile uključene u izradu planova za privlačenje direktnih stranih investicija u okviru Programa evropskog partnerstva sa opštinama.

Tim povodom je predočena analizu stanja u prijepoljskoj privredi, mogućnostima, prednostima ali i nedostacima, u okviru savetodavnog sastanka predstavnika EU PROGERS sa predstavnicima lokalne samouprave, privrede i organizacija civilnog sektora koje su bile uspešne u implementaciji međunarodnih projekata.
Sa samo 5700 zaposlenih i preko 6600 nezaposlenih prijepoljska je jedna od opština sa najvećom stopom nezaposlenosti u državi. Izražene migracije i pad prirodnog priraštaja, negativni su parametri koji čine da je ovo opština koja se našla među nerazvijenim ali i devestiranim, gotovo bez ozbiljnih kapaciteta u industriji. Od privrednih društava koja posluju, čak 57 odsto beleži gubitke.
Međutim, određeni pokazatelji ipak ukazuju da su negativne tendencije barem usporene i da ima primera dopre prakse. Reč je o nekoliko preduzeća u koja je uložen strani kapital iako je mahom reč o ljudima koji vode poreklo iz ove sredine. Naveden je primer „Trendteksa“, preduzeća iz oblasti tekstilne industrije koje zapošljava već 280 radnika kao i preduzeća „Emilio Šteher“. To je podržala prof. Radmila Grozdanović koja je kao stručni saradnik predstavljala EU PROGRES ukazujući da takozvani etno ulagači mogu da budu upravo ciljna grupa kojoj se može obraćati kad je reč o ponudama za ulaganje jer će to podržati brojni fondovi, navodeći izvanredna iskustva sa ovakvim ulaganjem koja ima Poljska. Takođe je istakla da privatno-javno partnerstvo ima velike šanse, podržavajući ideju koju su predočili predstavnici lokalne samouprave vezanu za regionalni projekat izgradnje hladnjače za voće. Predstavnici pojedinih preduzeća istakli su svoje planove, a neki od njih su veoma ambiciozni. U oblasti energetike preduzeće „Jela“ je uspostavilo saradnju sa inostranim partnerima iz Nemačke, Italije i Švajcarske i poslovni planovi su vezani za veoma ozbiljna ulaganja i proširenje kapaciteta, ne samo kad je reč o preradi drveta i proizvodnji biomase u čemu je „Jela“ lider. Međutim, da bi se urdio ozbiljan lokalni Plan za privlačenje stranih investicija potrebno je proceniti realnu perspektivu i mogućnosti koje pruža ovo područje, sačiniti analizu infrastrukturnih potencijala ali i potencijale kadrova, odnosno spremnost da usavršavaju svoje veštine kako bi se prilagodili potražnji i potrebama investitora. Neophodna je i saradnja sa nevladinim organizacijama koje imaju iskustva sa uspešno realizovanim međunarodnim projektima. Takav primer u opštini Prijepolje je Udruženje „Nova vizija“ koje je, u okviru nekoliko projekata podržanih od međunarodnih organizacija, pored serije seminara u cilju unapređenja veština početnika u biznisu i onih koji žele da prošire poslovanje, podelila preko 800.000 dinara bespovratnih sredstava za devet najuspešnijih biznis planova.


Нема коментара:

Постави коментар