5. 11. 2012.

Neradni dan 12. novembar - obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu


Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar, spomen na sve nevino stradale od 1914. do 1918. godine, u Srbiji će ove godine biti prvi put obeležen kao državni praznik
Neradni dan 12. novembar - obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Zakonom o državnim i drugim praznicima predviđeno je da se Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava neradno, a pošto 11. novembar pada u nedelju, neradan će biti naredni dan, odnosno ponedeljak, 12. novembar. Dan primirja u Prvom svetskom ratu je novoustanovljeni praznik, koji će prvi put biti obeležen ove godine, nakon što je Skupština Srbije krajem 2011. godine usvojila izmene Zakona o državnim i drugim praznicima.
Tim zakonskim rešenjem predviđeno je da se od ove godine u Srbiji obeležava i 21. oktobar kao Dan sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu i kao spomen na stradanje u Kragujevcu 1941. godine i širom Srbije, kada su nemačke okupacione snage izvršile masovni zločin nad civilima. Od ove godine je uveden i Dan sećanja na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se radno obeležava 22. aprila.
Državni praznici koji se u Srbiji praznuju neradno su, osim Dana primirja u Prvom svetskom ratu, i Nova godina (1. i 2. januar), Sretenje - Dan državnosti Srbije (15. i 16. februar) i Praznik rada (1. i 2. maj). Neradni dani su i Božić, odnosno 7. januar i Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa. Radno se praznuju Sveti Sava 27. januara, Dan pobede 9. maja i Vidovdan 28. juna.

Нема коментара:

Постави коментар