1. 11. 2012.


„Alkohol nije cool“



Nova Varoš - U Domu kulture „Jovan Tomić“ nedavno je održana tribina u organizaciji Policijske uprave Prijepolje i odeljenja Policije u Novoj Varoši, na kojoj je predstavljen projekat pod nazivom „Alkohol nije cool“, koji je finansijski podržala Misija OEBS-a u Srbiji. Program obuhvata brojne edukativne i bezbedonosne aktivnosti na području opština Priboj, Prijepolje i Nova Varoš sa idejom da unapredi svest mladih u cilju prevencije delinkventnog ponašanja koje je prouzrokovano konzumiranjem psihoaktivnih supstanci, pre svega alkoholnih pića. 


Oficirka pri PU Prijepolje Olivera Marković Gedžević istakla je da analize bezbednosno interesantnih događaja (krivičnih dela i prekršaja) na području koje pokriva ova policijska uprava, prema zvaničnim podacima, pokazuju da je identifikovan problem alkoholizma kod mladih kao negativne društvene pojave koja sve više zabrinjava širu zajednicu. Uzroci koji dovode do ove pojave su mnogobrojni, a najviše utiču neinformisanost roditelja i mladih o štetnosti alkoholnih pića, potreba mladih za dokazivanjem, dostupnost alkoholu, nedovoljno bavljenje decom od strane roditelja, kao i njihova sve pasivnija uloga u procesu vaspitanja.
- Kada mlade pitamo zašto piju, uglavnom nam odgovaraju da to rade da bi bili prihvaćeni u društvu i vršnjačkim grupama. Alkohol je za njih samo ružna navika, a ne opasna medicinsko-socijalna bolest. Medicinska jer izaziva brojna zdravstvena oštećenja, a socijalna jer su posledice alkoholizma nesagledive i pogubne, kako za pojedinca i njegovu porodicu, tako i za širu zajednicu, kazala je na tribini dr Sanja Vranić, iznoseći podatke istraživanja o upotrebi alkohola među mladom populacijom, po kojem čak jedna četvrtina školske dece uzrasta od 16 godina redovno konzumira alkohol. Prema tvrdnjama dr Vranić, ni mladi u Novoj Varoši po pijenju alkoholnih pića ne zaostaju puno od svojih vršnjaka u ostalim delovima Srbije, a poslednjih godina sve je prisutnija pojava da u društvu piju po takmičarskom principu, opijanje do gubljenja svesti sve je prisutnije, a za ovaj period adolescencije karakteristično je i takozvano ekscesivno pijenje ? ispijanje velike količine alkohola za relativno kratak vremenski period.
Rukovodilac grupe za suzbijanje opšteg kriminaliteta pri novovaroškoj Policiji Bobiša Stojić upozorio je mlade na zakonsku regulativu u ovoj oblasti, ističući da izvršenje krivičnih dela pod dejstvom alkohola nije olakšavajuća, već otežavajuća okolnost, a da samo jedno pijanstvo u mladosti može imati nesagledive posledice i biti velika prepreka u daljem životu.
- Ako iz nekog razloga pijete, nemojte da vozite u takvom stanju jer vas čeka oduzimanje vozačke dozvole, kao i policijsko zadržavanje. I mi u Policiji smo se opametili, pa od kontrole više ne izuzimamo ni devojčice koje sve češće sedaju za volan pripite, poručio je mladim učesnicima tribine inspektor Stojić.
Na skupu su govorili i Ana Puzović, rukovodilac grupe za suzbijanje opšteg kriminala pri PU Prijepolje, i Dejan Svičević, pomoćnik komandira u odeljenju Saobraćajne policije u Prijepolju. Inače, u okviru projekta „Alkohol nije cool“, pripadnici Policije organizovaće, pored tribina i edukativnih skupova u ova tri susedna grada, i razgovore i sastanke sa vlasnicima ugostiteljskih objekata, savetima roditelja, brojne akcije kontrola, kao i takmičenja u malom fudbalu.
                                                                                                                                                                                            D.K

Нема коментара:

Постави коментар