31. 10. 2012.

Prijepolje- DS,DSS i SRS idu u opoziciju a na njihova mesta idu SPS i SNS

Na lokalnim nivoima postoji jedan deo plena koji osvajači vlasti žele da uzmu i podele svojim aktivistima, kaže Vladimir Goati.

Neka se spreme Užice, Leskovac, Požarevac, Sombor, Kikinda, Knjaževac, Šabac, Prijepolje, Kuršumlija, Knić, možda i Zaječar, a svakako i još neki gradovi i opštine. Premijer Ivica Dačić naveo ih je kao sredine koje su na sastanku trojice glavnih lidera vladajuće koalicije „definisane” kao one u kojima bi u narednih mesec dana trebalo da dođe do promene vlasti. Onakve kakvu je doživeo Novi Sad prošlog meseca, ali i brojni drugi gradovi i opštine prethodnih godina.

Objašnjenje je isto kao u svim prethodnim slučajevima – lakše će biti građanima ako njihova lokalna vlast korespondira sa republičkom. Politički analitičari, međutim, ne misle da je interes građana glavni motiv partija na vlasti na republičkom nivou da insistiraju na „prekomponovanju“ lokalnih vlasti. Više je, naime, reč o sinekurama i uhlebljivanju partijskih kadrova.

„Na lokalnim nivoima postoji jedan deo plena koji osvajači (oni koji sada vladaju, kao i oni koji su pre njih vladali) žele da uzmu i podele svojim aktivistima, ’vernicima’, članovima. Srbija je stravično siromašna zemlja, ali, relativno gledano, imamo mnogo plena koji donosi pobeda na izborima, bilo lokalnim, bilo republičkim i pokrajinskim, zato što postoje institucije koje se dele isto veče po zatvaranju birališta”, ističe profesor Vladimir Goati za „Politiku”.

Iskusniji i oprezniji političari na lokalu posle izbora 6. maja čekali su najduže što su mogli rasplet pregovora o formiranju republičke vlade. Ostali su požurili da se po dotadašnjoj matrici DS–SPS gde god je to moguće dogovore o lokalnoj vlasti, očekujući da će to biti osovina i nove vlade u Beogradu. Zbog toga, čim se videlo da su demokrate ovog puta „izvisile” i da su naprednjaci „zgrabili” socijaliste, bilo je jasno da će uslediti novi talas takozvanog prekomponovanja lokalnih vlasti. Treći od 2008. godine.

Prvi je, podsetimo, usledio zbog sličnog preokreta u pregovorima na republičkom nivou posle izbora 2008. (tada su „izvisili” radikali i DSS), pa se do kraja te godine Srbijom širio talas upodobljavanja lokalnih vlasti sa republičkom čija su okosnica bili DS i SPS. Sledeći sličan talas mediji su zabeležili 2010. godine, posle ocene Ustavnog suda da su blanko ostavke neustavne, odnosno da mandati pripadaju odbornicima a ne strankama koje su ih kandidovale.


1 коментар: