21. 8. 2012.

Ambasada Sandžaka u Skandinaviji: Prijepoljski SDP i SDA su uvrijedili nacionalno dostojanstvo Bošnjaka


Otvoreno pismo Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju bošnjačkim predstavnicima u Skupštini opštine Prijepolje članovima SDA i SDP.
Na prijedlog srpskih stranaka nedavno je prijepoljska skupština donijela odluku o obilježavanju godišnjice navodnog oslobađanja Prijepolja od Osmanske Imperije. Za tu odluku glasali ste i vi kao bošnjački predstavnici. Vaš postupak vrijeđa nacionalno dostojanstvo, vrijeđa i ponižava nacionalni i svaki drugi bošnjački identitet.
Uvrijeda i poniženje ogledaju se u tome što navodno „oslobođenje“ Sandžaka 1912. god. u stvarnosti predstavlja srpsko-crnogorsku okupaciju Sandžaka. Rezultat tog „oslobađanja“ vidi se u tome što su danas u Prijepolju kao i u cijelom Sandžaku školski programi stopostotno srpski iako u Prijepolju i Sandžaku Bošnjaci čine polovinu autohtonog, starosjedilačkog stanovništva? Rezultat tog „oslobođenja“ je i to da danas ni jedna škola u Prijepoljskoj opštini ne nosi ime nekog od Bošnjaka jal Bošnjakinja?
Rezultat tog „oslobođenja“ je i to što je direktor prijepoljskog doma kulture uvijek Srbin i to odkad postoji taj dom kulture a to je više od trideset godina. Isto toliko dugo direktor komunalnog preduzeća u Prijepolju je Bošnjak? Zašto li je to tako? Rezultat tog „oslobođenja“ je i to da Bošnjaci u Prijepolju danas čak ni u svojoj kući, u svojoj familiji, a kamo li na radnom mjestu, na ulici… ne zbore svojim maternjim, bosanskim jezikom? Puno je toga što je Bošnjacima donijelo to, ko bajagi, „oslobođenje“ 1912. god.
Da li ste se vi, bošnjački predstavici u opštinskoj skupštini, bar jednog trenutka upitali šta su Bošnjaci doživjeli pri tom, navodnom „oslobođenju“ Sandžaka 1912. god.? Da li vama išta znače historijske činjenice da je tada u Plavu pokršteno 12.000 Bošnjaka i da je, samo u jednom danu, javno strijeljano 76 onih koji su odbili da se pokrste? Da li vama išta znači činjenica da su tada svi Bošnjaci sa prostora između Nove Varoši i Prijepolja (Drenova, Međugorje, Kosatica…) protjerani, djelom pobijeni, njihova mezarja razorana, imovima oteta…
Da li vama išta znači to što sve historijske činjenice potvrđuje da je 1912. god. izvršena klasična okupacija Sandžaka? Zbog toga zahtjevamo da vi, kao bošnjački predstavnici, budete incijatori održavanja manifestacije „STO GODINA OKUPACIJE SANDŽAKA“ koju ne treba organizirati opštinska vlast već je može organizirati „Udruženje bošnjačkih domaćina“.
Ističemo da naši sugrađani Srbi i u Prijepolju i u Sandžaku mogu slaviti, obilježavati… šta god hoće i kad god hoće. To je njihovo pravo koje im niko ne može osporiti. Međutim, zahtjevamo od bošnjačkih predstavnika u opštinskoj skupštini da svojim glasovima ne podražavaju odluke koje vrijeđaju bošnjačko nacionalno dostojanstvo, odnosno koje ponižavaju bošnjački nacionalni i svaki drugi identitet?
Takve odluke imaju jedan jedini cilj a to je srbizacija, posrbljavanje Bošnjaka. Srbizacija, srbljenje, posrbljavanje…, kojem su Bošnjaci u Sandžaku danas najbrutalnije izloženi, trajna je, nepromijenljiva konstanta u srpskom postojanju na Balkanu, u srpskoj svijesti, u… Ističe to i VladimirĆorović udijeluIstorija srpskognaroda:
…Prva srpska država obrazovala se u Raškoj
i odatle je počela srbizacija susednih oblasti…
(Vladimir Ćorović, Istorija srpskog naroda,Glas srpski, Banja Luka, Beograd 1997. Prva knjiga, str. 67)
Ptvrđuje to i ova kopija iz Rječnika srpskog jezika koji je Vuk Karadžić objavio u Beču 1818. god. (str. 613, 786-787) gdje se, prevođenjem na njemački jezik, objašnjava šta znače riječi srpskog jezika: posrbljavanje, posrbljavati, Srbiti, Srbiti se, Srbljak, Srbljanin, Srbljenje
Upravni odbor Predstavništva Sandžaka za Skandinaviju,
Predsjednik Ferko Šantić
(Bošnjaci.net)

Нема коментара:

Постави коментар