18. 7. 2012.

U petak počinje Ramazan, mjesec posta, molitve i praštanja

Prema Takvimu Islamske zajednice u Srbiji, 20. jula 2012. godine počinje mjesec Ramazan, mjesec posta, molitve, milosti i praštanja, uzdržavanjem od hrane i pića, ali i loših misli i djela od jutra (sufura) do večeri (iftara). 
 Ramazan je deveti mjesec lunarnog, muslimanskog hidžretskog kalendara, koji se računa prema Mjesecu, a ne prema Suncu. To znači da svake godine post započinje 10 ili, tokom prestupne godine, 11 dana ranije. Na taj način svaki dan u godini u određenom periodu je obuhvaćen postom.
Početkom mjeseca Ramazana, kapije Dženneta se otvaraju, a kapije Džehennema zatvaraju, a šejtani budu okovani i njihovo djelovanje bude onemogućeno. 
27. noć Ramazana (Lejletul-kadr) je najznačajnija u godini, jer je baš tokom te noći počela objava Kur'ana. Zato je Lejletul-kadr noć određenja, noć sudbine, i njena je vrijednost "veća od hiljadu mjeseci u kojima nema takve noći".
Za Ramazan se kaže i da je "najmiliji gost" u svakoj muslimanskoj kući i da je "vrijedniji od hiljadu drugih mjeseci".
Post je skriveno ispoljavanje vjere i zbog toga je poseban jer, kažu, u njemu nema licemjerstva. 
Kada se predaju postu vjernici znaju da to čine zarad Allaha dž.š., i da On za to posebno nagrađuje.
Ramazanski dani su specifični i po tome što su džamije pune tokom svih pet dnevnih namaza, a i na teravijama, iako se oni mogu obavljati i u kući.
Jednomesečni post vjernike ne oslobađa čovjeka redovnih obaveza i poslova, ali je dopušteno da se oni prilagođavaju vjerskim dužnostima, na primer, neka privatna preduzeća tim danima planiraju kolektivne godišnje odmore, a smjenski rad se prilagođava potrebama.
Tokom ramazanskih noći česta su rodbinska okupljanja, a trpeze su pune raznovrsne hrane iz tradicionalne muslimanske kuhinje.
Prva mukabela se počinje učiti dan prije ramazana, a završava se Hatma dovom uoči Bajrama ili Hatma dovom u džamiji prije klanjanja bajram-namaza. Također, prve teravije se klanjaju dan uoči mjeseca Ramazana.
Velika čast je znati pravilno učiti Kur'an a.š,, a velika nagrada čeka one koji dolaze da slušaju i prate učenje mukabele u džamijama.
Mukabela je učenje Kur'ani-Kerima (čitanje) po 10 lista ili 20 stranica svakog dana u džamiji ili na mjestu gdje se klanja teravija.
Za više od milijardu muslimana svijeta ove godine 20. juli je prvi dan Ramazana, a završit će se praznikom, odnosno Bajramom, 19. Avgusta 2012. godine.
Nakon tridesetodnevnog ramazanskog posta, nastupa trodnevni Ramazanski Bajram koji se smatra velikim praznikom u islamu. To su dani kada se vjernici, sretni ispunjenim obavezama prema Allahu dž.š., vraćaju svakodnevnom životu.
Svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti neka je Mubarek mjesec Ramazan,mjesec posta, da ga dočekate i isparatite u rahatluku i bereketu, želi Vam internen portal WWW.PRIJEPOLJE33.BLOGSPOT.COM.

Нема коментара:

Постави коментар