27. 1. 2012.

„Koja nas to sila gura prema Turcima?“


„Koja nas to sila gura prema Turcima?“
Zakazana po hitnom postupku za 28. decembar prošle godine, 24. sednica Skupštine opštine Prijepolje posle usvajanja budžeta, prekinuta je, da bi bila nastavljena u utorak, 24.januara. Nakon usvajanja Programa rada dva značajna javna preduzeća, Komunalnog i Direkcije za izgradnju, nešto više zanimanja odbornici su pokazali za Akcioni plan zapošljavanja, prema kome će se iz budžeta izdvojiti 10 miliona dinara kako bi se subvencionisalo zapošljavanje 80 osoba. To su opozicioni odbornici nazvali „ironijom“ s obzirom da je Prijepolje među pet opština u državi sa najvećom stopom nezaposlenosti (većoj od 52 odsto).
Iskorišteno je predviđenih 60 minuta po ovoj tački da se kaže dosta primedbi na zapošljavanje koje je tokom protekle tri godine, po oceni opozicionih odbornika bilo isključivo obeleženo „rodbinskim i partijskim kadrovanjima“, a zapošljavalo se po javnim preduzećima i ustanovama, jer privrede više u Prijepolju gotovo da i nema. Sa 10.000 manje stanovnika nego na početku devedesetih, Prijepolje se naziva „devastiranom“ i „opustošenom“ opštinom.
Međutim, ono što će obeležiti ne samo ovu sednicu Skupštine opštine, već možda i ovaj njen saziv jeste retorika koja je usledila nakon što je, iz neshvatljivih razloga, predsednik Skupštine opštine Jusuf Muškić dao 120 minuta kako bi se razmatrao predlog odluke o uspostavljanju saradnje Prijepolja i turske opštine Ejup, koja je deo grada Istanbula. Pravu lavinu pokrenula je diskusija odbornika Nove Srbije Milana Gačevića koji je prvo istakao da ova tačka nije ni trebalo da se nađe na dnevnom redu,a potom je tražio obrazloženje za „bratimljenje“ baš sa ovom opštinom. Tursku razvojnu agenciju (TIKA) nazvao je „odeljenjem za obaveštajne poslove“ , te da ona ulazi na ove prostore sa investicijama ali da srpska preduzeća ne dobijaju poslove. Pitao je „koja nas to sila gura sada prema Turskoj i to kad slavimo 100 godina od oslobođenja od Turaka“, a zna se „šta Turci rade kad dođu ovde, od nabijanja na kolac pa nadalje“. Gačević je javno, u direktnom televizijskom prenosu skupštinskog zasedanja, izrekao i da mu se „ne sviđaju gradovi sa džamijama“ i da bi voleo „da se bratimimo sa gradovima koji nemaju džamije“. Na ovo je usledilo reagovanje gotovo svih opozicionih odbornika ali su se ogradili od ove retorike i odbornici koalicione većine. Odbornik Rifat Kriještorac (DPS) tražio je da se Gačević javno izvini. Safet Panić (SDA) se „grozno osećao“ posle Gačevićeve diskusije, navodeći da Prijepolje sa opštinama iz Švajcarske, Holandije i Bugarske ima slične sporazume o saradnji, te da njegova partija podržava svaku korisnu saradnju. Zoran Reljić (LDP) je Gačevićev istup nazvao „govorom mržnje i katastrofom za govornicom Skupštine opštine“ smatrajući da je vređao osećanja Bošnjaka ali i Srba. On je, umesto predlagača, objasnio da u ovoj istanbulskoj opštini živi 7000 porodica koje su poreklom iz Sandžaka, a da su od sedam gradova sveta koji se najbrže razvijaju čak tri iz Turske i da je to suština za saradnju. Tražio je da predsednik Skupštine opštine prekine govore mržnje inače će „postati besmisleno živeti u ovom gradu“.
Radojko Petrić (SPS) je ispred Koalicije DS-SPS-G17 pitao „da li možemo dopustiti da neko kaže da mu se ne sviđaju džamije“ i javno se ogradio od takvih govora smatrajući i da su „građani koji slušaju šokirani ovim“.
Šefket Šehović (SDP) je demantovao da se radi o „bratimljenju“ već da je reč o „saradnji ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj“ kao i da nema smisla Otomansko carstvo poistovećivati sa modernom Turskom. I Šehović je tražio Gečevićevo javno izvinjenje.
Dobro Lazarević (DS) zamenik predsednika opštine je naglasio da lokalna vlast nije imala dileme oko saradnje jer od svake saradnje se može imati samo koristi. Naglasio je da smatra da izabrani predstavnici u Skupštini iznose sudove koji su različiti od mišljenja građana ove opštine.
- Ljudi, budimo odgovorni za ovo što govorimo jer ovo slušaju naša deca. Mi smo vaspitani na suživotu, naglasio je Lazarević tražeći od predsednika Muškića da reaguje i spreči iznošenje neodgovornih sudova u Skupštini opštine.
Predsednik Skupštine opštine Jusuf Muškić je kazao da „nije čuo šta je Gačević rekao“, pa je to otvorilo novi talas diskusija. Elvira Špirtović (LDP) je rekla da se ne oseća „ugroženom“ jer „Gačević tri godine govori sličnim jezikom, a koalicioni partneri se ne ograđuju od njegovog permanentnog vređanja Bošnjaka“. Inače, tri odbornika Nove Srbije davala su često kvorum ali su i neke važne odluke usvojene zahvaljujući upravo tim „opozicionim“ glasovima kada nije bilo „konsenzusa“ među koalicionim partnerima koji čine skupštinsku većinu.

Нема коментара:

Постави коментар