26. 5. 2011.

UHAPŠEN RATKO MLADIĆ!



BEOGRAD
 - Haški begunac Ratko Mladić uhapšen je danas, potvrdio je predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su akciju kordinisano izveli pripadnici BIA i Službe za otkrivanje ratnih zločina. Haški tribunal optužio je Mladića za genocid i ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.
Hapšenje je navodno usledilo nakon dojave da Komadić raspolaže nekim identifikacionim oznakama Ratka Mladića kojem je i fizički vrlo sličan. U toku je provera identiteta i DNK analiza.
Tadić se obratio javnosti na vanrednoj konferenciji za medije. Opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti

Tadić: Skinuta ljaga sa Srbije

"U ime republike Srbije obaveštavam vas da je danas tokom jutarnjih sati uhapšen Ratko Mladić u akciji koju su izvele koordinisano BIAa i sluzba za otkrivanje ratnih zločina", rekao je Tadić na vanrednoj konferenciji za štampu.
"Okončali smo jedan težak period naše istorije i skinuli ljagu sa Srbije i pripadnika srpskog naroda gde god da žive", rekao je Tadić.
"Smatram da je ova akcija pokazala da su službe Republike Srbije učinile ovu zemlju sigurnom i obezbedile vladavinu prava i da je nas rad na traganju za opstuženim aza ratne zločine obezbedio da Srbija podigne svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti i da se svi ukupni bezbenostni kapaciteti podignu na viši nivo. Najveći posao obavila je BIA", rekao je Tadic
Dobro je za Srbiju da je i ova stranica istorije zatvorena, naveo je Tadić.
Optužnica protiv Mladića podignuta je pred Haškim tribunalom 1995. godine, a u bekstvu je zvanično od kraja 1996.
Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će ovim pasti u vodu svi zaključci glavnog haškog tužioca Serža Bramerca.
Ovim se ne završava istraga u Srbiji o tome ko mu je pomagao, naveo je predsednik i poručio da "svi koji to jesu činili biće procesuirani pred istraznim organima".
Komentarišući činjenicu da je vest o hapšenju Mladića objavljena istog dana kada u Beograd dolazi visoka predstavnica EU Ketrin Ešton Tadić je rekao da je visoka predstavnica jedna od onih koja je verovala u Srbiju.
"Želim da joj se zahvalim na tome", kazao je predsednik SRbije.
Ne očekujem da Srbija zbog ovoga zapadne u političku nestabilnost, a svako ko pokuša tako nešto biće uhapšen i gonjen, rekao je Tadić, odgovarajući na pitanje da li očekuje nerede posle hapšenja Mladića .


Нема коментара:

Постави коментар