27. 5. 2011.

Zukorlić: Pomirenje moguće, ali samo bez IZS


Glavni muftija Muamer Zukorlić poručio je danas reis-ul-ulemi Ademu Zilkiću da je spreman na razgovor s njim samo ako on lično objavi da Islamska zajednica Srbije više ne postoji.
Odgovarajući na poziv Zilkića da zajednički reše probleme unutar islamske zajednice, Zukorlić je od njega zatražio da se izvini muslimanima i svim građanima zbog, kako je rekao, duhovne, emotivne i svake druge štete koju su on i grupa ljudi izazvali u protekle četiri godine.

"Poziv je pokušaj da se u dnevno političke svrhe bude prisutan u javnosti. Taj gest treba tumačiti kao osećaj slepe ulice u kojoj se nalazi grupa ljudi, kao i njihovi režimski, obaveštajni i politički mentori koji su stajali iza tog projekta koji je propao i nema budućnost", ocenio je Zukorlić.

Muftija tvrdi da je očigledno da se "na te ljude vrši pritisak da pokušaju da se iz toga izvuku".

"To je pogrešan put izlaska iz te situacije, jer je mnogima važno da se ne raskrinka ko je sve stajao iza pokušaja razbijanja islamske zajednice. Kako vreme odmiče to više nije apsolutno tajna", tvrdi muftija.

Ove tvrdnje muftija Zukorlić je potkrepio izborom srbijanskog muftije Muhameda Jusufspahića u Nacionalni prosvetni savet Srbije.

"Za to su glasali poslanici vladajuće koalicije, uključujući i narodne poslanike SDA Sulejmana Ugljanina i SDP Rasima Ljajića. To dovoljno govori ko je sve stajao iza razbijanja IZ i da su oni bili savez koji je podelio uloge u tome. To je loš potez i ukazuje da su poslednji pozitivni signali iz Beograda bili neiskreni da se stanje u Sandžaku prevazilazi", rekao je muftija.

On je ukazao da to neće doprineti smirivanju situacije, kao i da se time pokazuje potpuni savez Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića protiv islamske zajednice.

Zilkić je otvorena pisma s pozivom na razgovor uputio Zukorliću i njegovom nadčinjenom - svom bosanskom kolegi reis-ul-ulemi Mustafi Ceriću.

Нема коментара:

Постави коментар