18. 1. 2011.

Raspisani izbori za BNV


Novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka biće održani 17. aprila, odlučio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. Čelni ljudi lista koje su učestvovale na prethodnim izborima, različito komentarišu ovu vest. Izvesno je da Bošnjačka kulturna zajednica neće izaći na izbore.
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je da je moguće da će se na novim izborima za Nacionali savet Bošnjaka, raspisanim za 17. april, pojaviti četiri liste, ali je pitanje da li će postojeće izaći pod istim imenom.
"Mislim da termin odgovara svima", rekao je Čiplić za "Politiku" dodavši da je pitanje da li će liste koje su učestvovale na prethodnim izborima sada izaći pod istim imenom, tako da su ovo potpuno novi izbori.
"Duboko verujem da će i Bošnjačka kulturna zajednica (Muamera Zukorlića), koja je sve vreme bila protiv ponovljenih izbora, izaći na izbore. Osim ako se ne boje, i mislim da bi to bio jedini razlog da na izbore ne izađu, da će na ovim izborima imati daleko manji broj glasova nego na prethodnim", kazao je Čiplić.
Na pitanje da li se o novom datumu konsultovao sa predstavnicima tri bošnjačke liste, Čiplić je odgovorio da je konsultacije izvršio i da samo od Bošnjačke kulturne zajednice nije dobio nikakav odgovor.
Zukorlić: To nisu izbori
Bošnjačka kulturna zajednica, čiji je lider muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, ranije je saopštila da neće učestvovati na novim izborima, jer smatra da je taj savet konstituisan. I sada se oni, prema Zukorlićevim rečima ne obaziru na raspisivanje izbora.
"Mi ćemo se adekvatno postaviti, a to znači da za nas to nisu izbori, nećemo učestvovati, ali ćemo dati sve od sebe da objasnimo da to nije legalan čin i da ne treba da učestvuju na takvim izborima. Danas je Bošnjačko nacionalno veće završena stvar, ono je konstituisano", kaže Zukorlić.
Mujezinović: Dodatno produbljen raskol
Bošnjački preporod žali što nije postignut dogovor o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća i prema rečima koordinatora liste Seadetina Mujezinovića novi izbori neće doneti ništa novo.
"Izgubili smo 6 meseci u nekakvim natezanjima. I jedinstvo smo narušili. Mislim da će ti izbori dodatno produbiti raskol unutar bošnjačkog korpusa i da to neće biti dobro za nas", smatra Mujezinović.
Džudžević: Izvući pouke
U Bošnjačkoj listi su mnogo veći optmisti. Esad Džudžević, nosilac liste, smatra da će ovoga puta Bošnjaci uspeti da formiraju svoje nacionalno veće.
"Mislim da če Bošnjaci izvući jednu važnu pouku sa prošlih izbora. Očekujem da ćemo imati liste koje će imati gotove programe za one oblasti u okviru nadležnosti koje zakon predviđa za veće i nadam se da će proći u mnogo boljoj i konstruktivnijoj atmosferi", kaže Džudžević.
Na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, 7. juna prošle godine, Bošnjačka kulturna zajednica osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet mandata.
BKZ je posle izbora formirala Bošnjačko nacionalno veće, ali druge dve liste koje su učestvovale na junskim izborima i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava smatraju da to nije učinjeno po zakonu.

Нема коментара:

Постави коментар