12. 1. 2016.

Vetar čupao bandere i drveće

Olujni vetar koji je juče duvao, ostavio je prošle noći bez električne energije više stotina domaćinstava u selima Prijepolja, Priboja i Nove Varoši. Prema poslednjim informacijama iz EPS-a, situacija je normalizovana u Prijepolju i Novoj Varoši, a do kraja večeri očekuju da će tako biti i u Priboju, gde je bez struje oko 300 potrošača.
Ekipe Elektrodistribucije su na terenu kako bi otklonile kvarove i iskakanja iz mreže, a meštani su se organizovali na raščišćavanju puta.
Izveštaj Natalije Vidić
Vetar je najviše problema stvorio u opštini Priboj. Bez struje su ostali meštani sela Goleša, Mažići, Kalafati, Bučja i Kratova.
Načelnik Odeljenja za vanredne situacije iz Prijepolja, Goran Posrkača izjavio je da je u toj opštini bez struje domaćinstva u selima Kamena Gora, Babine i Sopotnica.
Olujni vetar koji je juče kasno popodne duvao u prijepoljskom selu Kamena Gora, čupao je betonske bandere, stoletne smrče, reklamne table i saobraćajne znakove, rekao je Tanjugupredsednik Mesne zajednice Živko Kijanović.
"Ovako nešto ne pamte ni stariji meštani. To smo viđali samo u filmovima. Vetar je duvao takvom silinom da je za sobom ostavljao pustoš", rekao je Kijanović i dodao da je u većem delu sela nestalo struje kao i u okolnim selima jer je oštećena niskonaponska mreža.
"Imam 92 godine i nikada nisam doživeo ovakvu katastrofu i poraz od vetra. Sve omorike su porušene kao motorkom. Ja možda nemam 70 kilograma, a vetar me je pet metara bacio na jednu kleku", kaže meštanin Kamene Gore Milika Gluščević. 
Kijanović je naveo da su locirana tri kvara na dalekovodu, a niskonaponska mreža je u jako lošem stanju.
Danilo Pušica iz prijepoljskog EPS-a ističe da je situacija znatno bolja. "Svi kvarovi na srednjem naponu su otklonjeni, svi dalekovodi su pod naponom, ostali su kvarovi na niskom naponu koji se sada otklanjaju", dodaje Pušica. 
Dan posle, u domovima većine Kamenogoraca pale se svelta, dok pet prijepoljskih i dve užičke ekipe EPS-a još otklanjaju sitne kvarove na niskonaponskoj mreži.


Нема коментара:

Постави коментар