22. 8. 2014.

Savremeni vodozahvat na Mrčkovačkom izvoru

Ove sedmice nastavljeni su radovi na izvorištu Mrčkovačke reke kako bi se omogućilo stabilno napajanje vodom brodarevskog vodovoda i trajno rešilo pitanje snabdevanja ovog dela opštine.
Prva faza, koja je realizovana prošle godine, bila je vezana za izgradnju cevovoda, a uloženo oko 16 miliona dinara iz lokalnog budžeta. Ove godine bilo je planirano 29 miliona dinara za nastavak radova, ali, prema rečima predsednika opštine Emira Hašimbegovića, finansijska konstrukcija izgledaće nešto drugačije.
- Mi smo ovaj projekat predočili Direkciji voda Srbije i ona je bila spremna da uloži 10 miliona dinara, a posle sprovedene javne nabavke, posao je poveren preduzeću „Jedinstvo“ iz Užica koje je specijalizovano baš za ove poslove i koje je imalo najpovoljniju ponudu, pa će nas radovi koštati 16, umesto planiranih 20 miliona dinara. Reč je o izgradnji savremenog vodozahvata jer smo prošle godine uradili jedan privremeni koji je trebalo samo da posluži kao potvrda da će realizacijom projekta zaista kapacitet brodarevskog vodovoda biti zadovoljavajući i da je Mrčkovačka reka bogata upravo nedostajućim količinama vode, zbog čega je problem brodarevskog vodovoda uglavnom bio nerešiv godinama, a Brodarevo ostajalo bez vode za piće. Tako smo bili spremni da pustimo tehničku vodu ali, ova godina je obilovala padavinama, tako da nije bilo potrebe, naglašava Hašimbegović.
Za nastavak izgradnje cevovoda biće potrebno još devet miliona dinara i sa mašinskim delom koji će omogućiti da se voda može odmah pustiti u sistem, biće završeni radovi na Mrčkovačkoj reci, a to bi trebalo da bude do kraja godine. Na pitanje da li je to i sve, odnosno da li to znači da više neće biti potrebe za novim ulaganjima, Hašimbegović odgovara da ima još posla.
- To je 80 odsto svih radova koji su planirani projektom. Naredne godine preostaje da se urade taložnici i automatsko upravljanje vodovodom. Tada ćemo dobiti Fabriku vode u Brodarevu i po svim pokazateljima biće time i rešen problem snabdevanja vodom Brodareva, a to dalje znači da se više neće pričati da nema vode, objašnjava predsednik opštine Emir Hašimbegović.
Ono što je takođe važno istaći, prema rečima Hašimbegovića je razumevanje koje je pokazala Direkcija voda Srbije, pa se može računati da u narednoj godini upravo sa ovog nivoa bude obezbeđeno 85 odsto sredstava potrebnih za završetak planiranih radova.
- Ne treba zaboraviti da smo kroz ovaj projekat i dovođenjem vode iz Mrčkovačke reke rešili i problem snabdevanja vodom domaćinstava u Grobnicama jer je urađena sekundarna mreža kojom će se ova domaćinstva priključiti na vodovod, odnosno da smo prema svim zakonskim propisima uložili sredstva u projekat zaštite nekropole u ovom delu Brodareva, istakao je predsednik opštine Prijepolje Emir Hašimbegović.

Нема коментара:

Постави коментар