7. 6. 2014.

Žene na političkoj sceni u lokalnoj zajednici

U okviru projekta Žene na političkoj sceni u lokalnoj zajednici, u opštini Prijepolje održan je sastanak sa predstavnicama Odbora za rodnu ravnopravnost opštna Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Sastanku su prisustvovale i zamenica ambasadora Finske Outi Isotalo i poslanica finskog parlamenta Elizabet Naucler.
Cilj sastanka je upoznavanje sa trenutnom situacijom u opštini Prijepolje po pitanju učešća žena u politici, naročito o njihovom učešću u savetima mesnih zajednica. Kvalitet projekta Žene na političkoj sceni u lokalnoj zajednici prepoznala je Ambasada Finske, koja je glavni donator i koja pruža posebnu podršku ženama Prijepolja u ostvarivanju svog prava da biraju i budu izabrane.
„Ja trenutno predstavljam jednu generaciju, koja kada aplicira na određene pozicije, želi nešto da učini, više predstavljam sebe na osnovu svojih zasluga i na osnovu onoga što zanam i što umem, a ne na osnovu pola koji predstavljam. Vrlo je važno da možemo da se podržavamo  i da se u ovom projektu  umrežimo i napravimo prijateljstva i saradnju“-kazala je zamenica ambasadora Finske Outi Isotalo.
„Finska je bila prva država u svetu na čijem čelu je žena bila ministarka odbrane, prva koja je imala zamenicu sekratara Ujedinjenih nacija. Takođe je bila prva zemlja koja je imala više od 50 % članica u Vladi“-kazala je poslanica finskog parlamenta Elizabet Naucler.
Podršku ženama Prijepolja pružila je i narodna poslanica u parlamentu Republike Srbije Aida Ćorović, a u ime lokalnog Odbora za rodnu ravnopravnost opštine Prijepolje, prisutnima se obratila predsednica tog odbora Samira Ćosović.
U trideset Mesnih zajednica ove sandžačke opštine savete čine isključivo muškarci. Specifični cilj projekta baziran je na otvarivanju prava žena da donose odluke i da aktivno učestvuju u njihovom procesu donošenja,u svojoj Mesnoj zajednici.

Нема коментара:

Постави коментар