8. 12. 2013.

Dižu vikendice, čekaju asfalt

U malom prijepoljskom selu Gornji Goračići poslednjih godina ima više vikendaša nego meštana. Dobijaju po tri ara, ako krov „nikne“ za dve godine Gosti i domaćini u Gornjem Goračićima
U LETO 2009. godine krznar Tomo Petrović, iz Šapca, sagradio je prvu vikendicu u prijepoljskom selu Gornji Goračići. Na dedovini, okućnici koju je otimala gora, plac mu je besplatno dodelio Radomir Dumić, Kragujevčanin, začetnik akcije da oživi "zaboravljeno" i ostarelo selo na visoravni između Zlatara i Jadovnika.
Na imanjima familija Dumići i Savkovići za četiri godine podignuto je 25 vikendica, a novi komšije su nam uglavnom iz Novog Sada, Pančeva, Zrenjanina, Rume, Šapca, Beograda, Kamenice, Mladenovca. Još ima slobodnih lokacija, uglavnom od po tri ara, a dalje je isti uslov: da se kuća stavi pod krov za dve godine, pa onda vlasnik dobija tapije na plac - kaže Dumić.
Pošto seoski vodovod nije mogao da podmiri potrebe, vikendaši su iz nedara Jadovnika doveli vodu, a uz nekoliko akcija sa meštanima, jesenas je popravljen put kroz selo. Gotovo neverovatno za ovdašnje prilike - pre mesec dana iz pravca Aljinovića stigla je daleko jača struja i nova trafostanica!
U selu, koja je nakad imalo 70 kuća, zimus se dim vije samo iz sedam u kojima je dvadesetak čeljadi. Po neko se od vikendaša zaputi u snežnu belinu, a kad zapeva ševa - ovamo će vlasnici novih objekata, a i stanovnici koji zimuju kod dece po Srbiji.
- Tražimo pomoć opštine i države da asfaltiramo deonicu dugu tri kilometra, od puta Nova Varoš - Sjenica, kao i kraka za Milošev Do i Prijepolje. Staru školsku zgradu nudimo za neki pogon, dom ili školu u prirodi - ističu meštani.

Нема коментара:

Постави коментар