3. 9. 2013.

PRIBOJSKA BANjA VRAĆENA CRKVI

PRIJEPOLjE - Prijepolje – Pribojska banja predstavlja veliki problem u eparhiji mileševskoj, ali je vraćena crkvi i započeto je njeno uređenje i obnova, rekao je vladika Filaret u izjavi Glasu zapadne Srbije.
FILARET PRIBOJSKA BANjA VRAĆENA CRKVI„Očekivao sam da će se stvari brže odvijati, ali se čekalo oko projekata. Sada su svi gotovi, radio ih je Saobraćajni institut CIP, a postojali su i neki administrativni problemi, jer je osnovano novo preduzeće Pribojska banja, koje nije imalo završne račune za dve godine, ali je i to prevaziđeno. Nikada nismo bili bliži cilju i ovih dana bi trebalo da počnu radovi“, kazao je on.
Prema njegovim rečima, poslovi bi trebalo da traju najmanje tri meseca, a ukoliko dozvole vremenske prilike oni će se odvijati u tri smene, jer će se u prvoj fazi raditi na rekonstrukciji postojeg hotela, koji je u veoma lošem stanju, bazena i kupatila. U drugoj će se raditi pomoćni objekat, dijagnostički centar, u kome će biti smeštene prostorije za fizikalnu terapiju, lekari i pacijenti, i obavljaće se pregledi.
„Treća, najvažnija etapa podrazumeva gradnju velikog hotela. Razgovarao sam sa ministrom Milanom Bačevićem, te će ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja zaštiti vodu Pribojske banje, pa neće svako moći da je eksplatiše kao sad, a biće rađeno i njeno flaširanje“, istakao je vladika i dodao da se iz Fonda za razvoj Srbije očekuje kredit u iznosu od milion evra.
Filaret je istakao da će nakon okončanja prve faze radova odmah biti zaposleno 150 ljudi, i smatra da će zahvaljujući razumevanju vicepremijera Aleksandra Vučića i njegovih saradnika Pribojska banja ponovo oživeti.
Kada je u pitanju sistem lečenja, vladika Filaret objašnjava da će banja ostati u sastavu Kliničkog centra Užice, sa kojim će biti sklopljen ugovor, i da će u istoj raditi medicinski stručnjaci. „Nećemo dozvoliti da se ponovo prave propusti kao pre. Pisani dokazi i svedočanstva lekara iz banje potvrđuju da je bilo 200 000 pregleda godišnje, a gde su pare od toga? To se mene kao vladiku ne tiče, odgovaram za Pribojsku banju od kada mi je predata, a to je bilo 15. februara ove godine. Šta su pre toga radili to je njihov problem“, izjavio je vladika.
Kako je rekao, biće napravljeno savremeno lečilište, umesto, kako je naveo, bare u koju narod sada dolazi, kako bi posete bile stalne, tokom čitave godine. „Time bismo zaposlili određeni broj građana, a ujedno i razvili seoski i banjski turizam. Međutim, imamo mnogo neprijatelja, mnogo više Srba nego Muslimana koji se protive vraćanju banje crkvi, i žele da ponove ono što su komunisti radili 1946. godine, kada su nam oduzimali imovinu“, kazao je vladika.

Нема коментара:

Постави коментар