31. 8. 2013.

Pripreme za novi početak škole

Početak škole se dešava svake godine i jednako je stresan svaki put. Uz pomoć naših saveta, evo kako se možete pripremiti bez stresa za ono neizbežno.
Niste se još pošteno ni osvestili od prekratkog odmora i povratka na posao, a nova školska godina vam kuca na vrata!Uz malo planiranja i kompromisa, septembar vam može biti jednako lep kao i odmor koji je za vama.

Ne čekajte kraj avgusta za ponovno uspostavljanje ritma ranijeg ustajanja i pripreme za školu, počnite sa tim već početkom meseca – čak i ako ste na odmoru. Naviknite decu i sebe na ustajanje između 7:00 i 8:00 i odlazak u krevet najkasnije do 21:00 ili 22:00 ako su starija deca u pitanju. Na taj način, izbeći ćete ono neminovno kenjkanje tipa “Još samo malo”, “Nisam se naspavao/la”, “Ne mogu danas u školu” i slično.

Isto tako, nemojte planirati neke ozbiljnije poslovne zadatke ili private obaveze dok adaptacija na novu školsku godinu ne prođe – sve neka je na minimum, kako ni deca a ni vi ne biste trpeli. Fokusirajte se na sam proces, učinite ga zabavnim i prijatnim, kako bi sve proteklo u pozitivnom tonu.

Odredite deci zadatke – bilo da je u pitanju kupovina novih sveski i školskog pribora, garderobe i obuću za školu i novu sezonu, proveravanje jesu li odradili sve letnje domaže zadatke koje su im nastavnici zadali..Tako će se uhodati i “ukalupiti” taman pred početak škole, a i vama skinuti deo posla sa spiska. Ako imate i mlađu decu, pozovite u pomoć bake i deke da ih pričuvaju, dok vi sa starijom završavate sve što treba oko nabavke – ili taj zadatak delegirajte njima, a vi predahnite. Tako ćete izbeći svu onu frku i napade panike koji slede u minut do jer nemaju sav potreban pribor, nedostaje im pernica, nisu kupili baš onaj duks ili patike..znate već.

A kako sve ne bi bilo obavezujuće i nametnuto,izdvojte vikende za porodičnu zabavu, koju ćete nastaviti i kada školska godina dođe. Neka to bude večernje gledanje filma po njihovom izboru, uz kokice i ostale grickalice; igranje društvenih igara; odlazak na bazen ili izlet…neka i njima i vama priprema za školu prođe uz što manje stresa i pritisaka.

Možda vam se ovi saveti čine suvišnim ili nepotrebnim, ali svaka nova školska godina je i nov početak za vaše dete. Obnavljanje drugarstva sa decom iz razreda, novi nastavnici, možda čak i nova škola – sve predstavlja ponovnu adaptaciju koja deci ponekad teško pada. Pravovremenim planiranjem i privikavanjem na to, deci pokazujete da vam je stalo do njih i do njihovog što boljeg početka – a to je nešto što će vam ona svakako ceniti. Ako ne odmah, kad odrastu sigurno.

Нема коментара:

Постави коментар